”Ingen skattehöjning för vanliga löntagare”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06
Socialdemokraternas Thomas Östros chattade med Aftonbladets läsare
Skatten kommer inte att höjas för vanliga löntagare om Socialdemokraterna får bestämma.
Det lovade partiets ekonomiske talesperson Thomas Östros när han chattade med Aftonbladets läsare.
Däremot ska de rikaste betala mer.
– Också de med miljoninkomster ska bidra, sa Östros.
Mathias säger: Hej! varför lägger ni i oppositionen ingen gemensam skuggbudget?
Thomas Östros säger: Självklart gör vi inte det. Det har aldrig hänt att oppositionspartier lagt gemensam budget ett år innan valet. Jag tycker de borgerliga partierna gjorde det bra när de la sin första gemensamma budget våren innan valet 2006. Vi har däremot många stora gemensamma överenskommelser.
Hej! säger: Hej! Enligt uppgift ska skatten för höginkomsttagare, de som tjänar över 1 miljon per år, höjas genom att jobbskatteavdraget försvinner. Ger det verkligen några pengar till statskassan? Denna grupp är väl tämligen marginell. Anna, skattejurist
Thomas Östros säger: Jag tycker det är viktigt att alla bidrar efter förmåga. Denna mandatperiod har de med miljoninkomster och stora förmögenheter fått mycket stora skattesänkningar, på lånade pengar. Därför är det viktigt att också de med miljoninkomster får vara med och bidra. Avskaffat förvärvsavdrag för de som tjänar drygt en miljon ger ca 1 miljard till statskassan.
Dexter säger: Hej! Vilket belopp blir gränsen för att slippa skattehöjningar om ni får makten nästa år?
Thomas Östros säger: Vi har inga förslag att höja skatten för löntagare med vanliga inkomster nästa år. Däremot säger vi nej till att låna pengar till skattesänkningar, nu när staten har ett underskott på omkring 100 miljarder.
Markus säger: Hej! Hur ser ni att Sverige skulle bli bättre med er budget?
Thomas Östros säger: Sverige skulle bli mer konkurrenskraftigt genom utbildnings och forskningssatsningar, företagandet skulle stimuleras med bl a riskkapitalavdrag. Klyftorna skulle minska med lägre skatt för pensionärer och högre skatt för de med högst inkomster. Framför allt skulle vi fler jobb, lägre arbetslöshet och starkare välfärd.
Sandra säger: Det känns som det är mycket fokus på pensionärer och studenter i dagens samhälle; t.ex höjdes väl studiebidraget med ett antal hundralappar? Hur många år har inte barnbidraget varit detsamma? Vad erbjuder ni oss barnfamiljer?
Thomas Östros säger: Vi lägger förslag i vår budget för att stärka barnfamiljernas situation. Underhållsstödet höjs och barntillägget för studenter med barn ökas kraftigt. En långsiktig satsing på skolan med 1 miljard per år är också viktig för barnfamiljerna.
säger: Hej Thomas! Hur definierar ni i S en höginkomsttagare? Hur mycket ska man tjäna i månaden för att klassas som en sådan?
Thomas Östros säger: Jag tycker det är orimigt att en person som tjänar långt över 1 miljon kronor behöver ett förvärvsavdrag för att arbeta. Det är inte klokt använda resurser. Förvärvsavdraget börjar räknas ned med en procent på inkomster över 550 000 per år.
Lars K säger: På vilket sätt för ni en politik som främjar arbete?
Thomas Östros säger: Arbete är vårt huvudfokus. Den stora risken med regeringens politik är att den höga arbetslösheten permanentas. Det vill vi förhindra. Många arbetslösa måste byta yrke och bransch. Då behövs stora utbildningsinvesteringar. Småföretag behöver växa, då behövs stimulanser. Arbetslinjen behöver stärkas, då behövs annat än ineffektiva skattesänkningar. Jobb försvinner i välfärden. Det är en oklok politik.
Tom säger: Hej Thomas. Att ni vill återställa A-kassan är redan känt, men hur blir det för de som redan drabbats hårt av arbetslösheten, och i dag ligger på 65% A-kassa, kommer dessa att få höjning, eller kommer de att vara dömda till fattigdom tills de har turen att få ett jobb?
Thomas Östros säger: Det viktigaste är insatser för att få ett arbete. Jag tror inte att sönderslagen hushållsekonomi för de arbetslösa skapar arbeten. Vi vill ha 80 procent i ersättning i en a-kassa som är en omställningsförsäkring.
david säger: 80% av alla aftonbladetläsare vill inte höja skatterna, hur ser du på detta?
Thomas Östros säger: Det beror naturligvis på hur man frågar. Om man använder skatter till att förbättra i skolan och sjukvården är stödet stort för att betala skatt. Samtidigt är det viktigt att vara varsam med hushållens ekonomi. I vår budget säger vi nej till att låna till skattesänkningar och höjer skatten för de som har miljoninkomster.
Emil säger: Thomas, varför envisas ni med att återinföra förmögenhetsskatten? Kan du inte erkänna att det är en dålig och framförallt skadlig skatt för Sverige. Risken att riskkapital som kan skapa jobb hamnar utanför landet är ju mycket stor. Det är enkelt att "skatteplanera" och placera kapital utanför landets gränser istället för att få det att jobba i vårt land. Det är väldigt synd att ni inte tar detta på större allvar.
Thomas Östros säger: Jag tycker det är rimligt med en förmögenhetsskatt, men om man är beredd att investera sina pengar i ett nytt företag så kan man få ett sk riskkapitalavdrag. I vårt nya förslag till förmögenhetsskatt finns både ett höjt fribelopp och ett tak för skatteinbetalning som tar hand om de avigsidor som en gång fanns.
Alex säger: Hur ska vi förvänta oss att ni ska leda en regering när inte inte ens kan komma överens inom de rödgröna?
Thomas Östros säger: Vi har mer än 50 viktiga överenskommelser och gemensamma motioner tillsammans i det rödgröna alternativet. Därmed ligger vi före vad de borgerliga hade åstadkommit 2005. Vi har dessutom lång gemensam erfarenhet av regeringssamarbete, när vi lade 15 budgetar tillsammans. Då åstadkom vi hög tillväxt, nya jobb och överskott i de offentliga finanserna. Det saknas idag hos det borgerliga alternativet.
säger: Hur rimmar höjt tak i a-kassan för de med bra lön med att ni vill värna de med låga inkomster?
Thomas Östros säger: Vi tycker det är viktigt att också sjuksköterskor och ingenjörer har försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet som fungerar för dem. Medelklassen är också viktig för socialdemokraterna.
säger: När tror ni att arbetslösheten i Sverige kommer att vara på en normal nivå med eran budget?
Thomas Östros säger: Regeringens passivitet gör att risken är stor att arbetslösheten biter sig fast. jag har erfarenhet av att städa upp efter borgerliga regeringar förr. Det tar lite tid men jag vet att det går med rätt politik.
bs säger: Är inte de med höga inkomster redan med och bidrar rätt bra, Sverige ligger ändå i topp i marginalskatteligan?
Thomas Östros säger: Ska man ta ett land ut ur en kris så måste bördorna fördelas rättvist. Jag vet av erfarenhet att det är nödvändigt, annars ställer inte alla upp. Nu är det tvärtom så att de med miljoninkomster fått störst skattesänkningar. Det är inte rimligt. Därför behövs initiativ som t.ex vårt förslag på avskaffat förvärvsavdrag för miljoninkomster.
DE säger: Vad tänker ni göra för att stödja oss småföretagare?
Thomas Östros säger: Vi har ett brett program för att stimulera entreprenörskap. Riskkapital, sänkt skatt för enmanföretag som anställer, investeringar i forskning för småföretag, stöd till export och utveckla tjänstesektorn är några förslag.
Kalle säger: Är det inte dags för en ny stor skattereform över blockgränsen som ger långsiktig stabilitet för Sverige och inte bara till nästa val ?
Thomas Östros säger: Jag tycker att det vore värdefullt. Det ville vi göra efter förra valet. Tyvärr gick regeringen fram med stora ofinansierade skattesänkningar med mycket dålig fördelningsprofil, vilket naturligtvis försvårar en bred skattereform. När man nu lånar stora belopp för att sänka skatten finns väldigt lite av samsyn kvar. Tyvärr.
säger: När tänker du verka för att avskaffa det mest odemokratiska vi har i vårt samhälle, dvs monarkin.
Thomas Östros säger: Jag är republikan i princip, men samtidigt tycker jag att kungafamiljen gör ett bra arbete för Sverige.
Anders säger: Hej Thomas, är det inte dags att ni också förnyar er politik som tex Moderaterna gjort ?
Thomas Östros säger: Vi har gjort hemläxan och förnyat viktiga delar av vår politik. Idag står vi starka i frågorna om jobben och välfärden, tex skolan. Entreprenörskapets betydelse växer i vår politiska strategi. Vi är redo för kongress och sedan val.
aftonbladet.se