Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Får funna i pizzerias källare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-06

Ett av dem hade slaktats – sannolikt på plats

Först såg polisen fårskit utanför pizzerian.

I källaren hittades sedan tre levande bagglamm och blodspår efter ett fjärde får.

– Det här är mycket allvarligt. Jag vet inte om jag kommer låta dem öppna upp pizzerian igen, säger livsmedelsinspektör Britt Svensson.

Fårfynd Fyra får sågs ledas ner i källaren på en pizzeria i Tidaholm.

I söndags såg ett vittne hur fyra bagglamm leddes ner i källaren till den lokala pizzerian i Tidaholm.

En stund senare såg samma person hur pizzeriapersonalen kom ut med svarta plastsäckar som de bar till huset bredvid. Personen ringde då polisen som kom lite senare på eftermiddagen.

Blodspår på golvet

I källaren till pizzerian möttes polispatrullen av en minst sagt ovanlig scen. Tre får trampade omkring där nere i sin egen avföring, utan tillgång till mat och vatten. På golvet syntes blodspår efter det fjärde fåret som slaktats.

– I källaren förvarades även livsmedel som vitkål och lök. Troligtvis slaktades fåret och togs ur bredvid de andra fåren. Att slakta djur frigör massor med bakterier, bland annat när tarmarna tas ut, så det är verkligen inte bra ut livsmedelshanteringssynpunkt, säger livsmedelsinspektör Britt Svensson.

”Mycket allvarligt”

Hon tog på måndagen ett beslut att stänga pizzerian.

– Det här är mycket allvarligt. Jag kan i nuläget inte avgöra om de kommer att få öppna pizzerian igen. Det är klart att det går att städa och sanera utrymmet men frågan är om de här personerna är lämpliga att ha en restaurang, säger Svensson.

De tre levande fåren togs genast omhand av polisen och fördes tillbaka till uppfödaren som sålt djuren. Uppfödaren är gift med polischefen i Tidaholm.

– Det kommer från hennes gård, ja, men hon sålde dem i god tro och har inte med den här saken att göra, säger polischefen till Aftonbladet.

Ägarna nekar

Veterinärenheten ska undersöka fåren för att se om pizzeriaägarna även brutit mot djurskyddslagen.

Ägarna av pizzerian har själva sagt att de inte slaktade fåret i källaren – något polisen inte finner troligt eftersom blodspår och slaktrester hittades där.

– Ärendet är rubricerat som brott mot livsmedelslagen. Men det är inte ett högprioriterat ärende och vi har inte pratat med ägarna än, säger Stefan Kringlund, tillförordnad undersökningsledare på polisen i Falköping.

Polisen tror inte att något av köttet från det slaktade fåret hunnit serveras.