Kallt väder sprider svininfluensan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-02

Vaccin i mitten av oktober

Antalet fall av svininfluensa fortsätter att minska i hela landet.

Men nu när vädret blir kallare förväntas spridningen öka igen.

– Kallt och torrt väder gör att viruset blir mycket mer effektivt, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet.

Det har varit en minskande influensaaktivitet i Sverige de senaste tre veckorna. Samtidigt har den största andelen positiva prover registrerats i norra Sverige.

– Det blev fler fall när skolorna började och folk kom tillbaka från sina jobb, men sen har det gått ner. Sannolikt är det väderleken som ligger bakom, säger Annika Lindé.

Kallt väder ger ökad spridning

Influensavirus sprids bäst från november till mars. Och nu när det blir kallare förväntas spridningen öka igen och en topp kan komma i november.

– Inomhusluften blir mycket torrare på vintern när vi sätter på elementen och då smittas influensan på längre håll, säger Annika Lindé.

Hennes råd är därför att vara ute mer och hålla större avstånd från varandra.

Mindre än två veckor kvar

Den 12 oktober ska influensavaccinet ha kommit till Sverige och sen beräknas det ta några dagar innan vaccineringen kan komma i gång.

­– Vi vet inte någon exakt dag. Men jag upplever att landstingen är förberedda. Orosmomentet är snarare när och i vilken takt vaccinet kommer, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.

Vaccineringen organiseras på olika sätt i landstingen, men ska vara gratis för alla. Det finns också generella riktlinjer.

– Landstingen vet vilka som ska vaccineras först, vilka som får vaccinera och att man bör samarbeta med skol- och företagshälsovården.

Den som har frågor ska i första hand kontakta sitt landsting, sin vårdcentral eller husläkare.

Först vaccineras riskgrupper

De första två-tre veckorna ska de så kallade riskgrupperna och sjukvårdspersonal vaccineras.

­– Det gäller i första hand gravida, patienter med hjärt- och lungsjukdomar och de med nedsatt immunförsvar, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket

Alla över tre år rekommenderas vaccineras, men det är ännu oklart om det behövs en eller två doser.

– Vaccinet verkar ha väldigt hög grad av immunitet, men det är för tidigt att säga om det räcker med bara en dos. Än så länge rekommenderar vi två doser till alla, säger Jan Liliemark.

Finns det några risker med vaccinet?

– Det finns alltid risker med alla vacciner. Man kan få feberreaktioner och det kan dyka upp enstaka fall med allvarliga biverkningar.