Irländarna röstar om EU:s nya grundlag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-02

Vallokalerna har öppnat

I dag går irländarna till valurnorna för att rösta om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget.

Förra gången sade de tydligt nej, men den här gången lutar det åt ett ja.

Vallokalerna har öppnat.

I juni 2008 sade drygt 53 procent av de irländska väljarna nej till Lissabonfördraget. Det chockade EU-eliten, som därefter har arbetat fram garantier för att fördraget inte ska påverka Irlands militära neutralitet, abortlagstiftning eller skatteregler. Dessutom får Irland och övriga EU-länder behålla var sin EU-kommissionär även i fortsättningen.

Garantierna tros spela en roll för att ja-sidan nu har ett stort försprång i opinionsmätningarna. Men den stora skillnaden jämfört med förra gången är att den ekonomiska krisen slagit till med full kraft.

Ja-sidans främsta argument är att Irland behöver EU mer än någonsin och att det vore oansvarigt att isolera landet från övriga Europa. Det skulle skrämma bort investerare och fördjupa krisen ännu mer, är budskapet.

I stort sett alla etablerade partier, näringslivet med Ryanair och Intel i spetsen och stora fackförbund backar upp ett ja. På nej-sidan finns många mindre grupper, ofta långt ut på vänster- eller högerkanten, men även affärsmannen Declan Ganley och hans parti Libertas.

Nej-sidan hävdar med envishet att ingenting har ändrats i själva fördraget och att svaret därför måste bli detsamma. Dessutom försöker de att utnyttja det enorma missnöje som finns mot regeringen.

Nej-sidans största problem är att motivera dem som röstade nej förra gången att ta sig till vallokalen en gång till. "Om vi röstar nej igen får vi väl bara gå och rösta en tredje gång", är en vanlig kommentar bland irländarna.

Ingen tredje gång

Men premiärminister Brian Cowen utesluter fler folkomröstningar.

– Det kommer inte att bli något Lissabon III, det är då säkert, sade han på sin avslutande presskonferens inför valet.

Runtom i Europa väntar man spänt på resultatet, som kommer först på lördagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller tummarna att han ska slippa bli EU:s kristerapeut de sista månaderna av det svenska EU-ordförandeskapet.

TT

ANNONS