Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Obamas mål: Ta hem sommar-OS 2016

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-02

Landar i Köpenhamn på fredagsmorgonen

KÖPENHAMN. I dag avgörs slaget om sommar-OS 2016.

Tokyo, Madrid, Rio de Janeiro – eller Chicago.

Och för första gången sätter USA:s president Barack Obama foten på skandinavisk mark.

Målet: Ta hem spelen till Chicago.

Aftonbladet.se bevakar Obamas dag på plats i Köpenhamn.

Texten uppdateras fortlöpande, med det senaste underst.

06.00 Barack Obama gjorde tummen upp när han vid ettiden i natt, svensk tid, klev ombord Air Force One med destination Köpenhamn och Internationella Olympiska Kommitténs, IOK:s, toppmöte.

– Chicago är redo, det amerikanska folket är redo, vi vill ha de här spelen, vi vill ha dem, sa Obama nyligen enligt ABC News.

Trafikkaos väntar

Vid 7-tiden nu på morgonen väntas presidenten landa på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Några hektiska timmar väntar i den danska huvudstaden. Före hemresan redan vid lunchtid ska Obama hinna träffa drottning Margrethe, statsminister Lars Lökke Rasmussen, men framförallt ska han lobba hem sommar-OS 2016 till Chicago. För Köpenhamnsborna väntar en dag av trafikkaos. Stora delar av staden kommer att vara avspärrad. Detaljer saknas. Först i sista stund bestäms vilken väg den amerikanska presidenten med följe kommer att ta genom Köpenhamn.

07.00 President Barack Obama väntas landa något försenad, 07.15, på Kastrups flygplats, enligt dansk tv. Samtidigt rapporteras att några Greenpeace-aktivister har gripits i Köpenhamn. De var på väg upp i en byggnad med banderollen:

"Right city - wrong dates" (Rätt stad - fel datum). I december hålls FN:s klimatkonferens i Köpenhamn där världens länder ska försöka enas kring hur man ska möta klimathotet. Greenpeace tycker att Obama borde komma då i stället.

Michelle Obama kom i onsdags

07.20 Nya bud om den amerikanska presidentens ankomst till Köpenhamn. Enligt dansk polis tar Air Force One mark först framåt 8-tiden nu på morgonen. Trekvart senare ska Barack Obama tillsammans med sin hustru Michelle Obama tala för Chicagos sak inför Olympiska Kommitténs ledamöter, som senare i dag avgör vilken av städerna Tokyo, Madrid, Rio eller Chicago som får arrangera sommar-OS 2016.

Michelle Obama kom hit redan i onsdags för att lobba för sin stad. Det handlar om OS men här i Danmark domineras nyhetssändningarna av presidentbesöket från USA. Det blir kort. Redan vid lunchtid lämnar Obama Köpenhamn.

– Mycket bestyr för fem timmar, sa taxichauffören på väg hit till kongresscentret Bella Center där IOK har sitt möte.

07.55 Barack Obama kan ha landat på Kastrups flygplats, rapporterar danska tidningen Politiken. I alla fall har ett av två identiska plan tagit mark i Köpenhamn. Om Obama befinner sig på just det här planet är ännu osäkert.

08.10 Sju minuter över åtta på morgonen klev USA:s president Barack Obama ner från Air Force One. Nere på marken väntade den amerikanska danmarksambassadören. Nu bär det av i kortege till Bella Center, där Olympiska Kommittén har sitt möte.


08.20 "Welcome, Mr President", utropar tidningen bt.dk på sin förstasida.

"Hi Honey! I'm here", låtsas Ekstrabladet att Obama säger när han vinkar på väg in i sin bepansrade bil som ska ta honom in till Köpenhamn.

Här på kongresscentret Bella Center väntar presidentens fru, Michelle Obama. Det är Obamafeber i Danmarks huvustad.


08.30 Det känns märkligt men det är sant. Jag och världens mäktigaste man, USA:s president Barack Obama befinner oss just nu under samma tak, i samma byggnad kanske bara ett par hundra meter från varandra.

Han har kommit nu, den efterlängtade gästen som ger osedvanlig glans åt den här tillställningen där OS-staden 2016, om sju år, ska utses.

Tänk om det inte blir Chicago? Är det ens möjligt nu när Obama är här? Inte kan han väl ha åkt till Köpenhamn förgäves? När avgörandet kommer 18.30 i kväll är presidenten redan långt härifrån. Redan vid lunchtid lämnar han stan.


08.45 USA:s president Barack och Michelle Obama, klädd i knallgul dräkt, kom för en liten stund sedan in i kongresshallen för presentationen av Chicago som OS-stad. Nu lyssnar de uppmärksamt till andra viktiga personer som förklarar varför just Chicago ska ha spelen. Just nu är det stans borgmästare, Richard M Daley. Han försäkrar: Chicago kommer leverera. För Chicago, säger Daley, pratar inte bara. Chicago handlar. Snart är det Obamas tur.


09.15 Vi väntar fortfarande på Obama. Jag måste erkänna att jag inte har följt alla talen som på olika sätt försöker övertala IOK:s medlemmar om att Chicago är staden med stort S. Den tekniska utrustningen bråkar härinne i presscentret och ljudet kommer och går. Men mellan talen visas filmer från Chicago. Chicagobor som beskriver vad staden betyder för dem, vad idrott betyder för dem. Många är färgade, som Barack Obama. Bilden av OS som ett sätt att förena människor av alla sorter och alla utsprung gäller.

– Om världen kommer hit kommer världen ro i en båt, tillsammans, säger en ung kvinna.


09.20 Michelle Obama i talarstolen:

– Jag föddes och växte upp i Chicago.

Hon berättar om uppväxten bland Chicagos arbetarklass. Det var idrotten som gav dem styrka. Hon minns tidigare olympiska spel, hur hon satt i pappas knä och hejade på Carl Lewis och alla de andra. I dag drömmer hon om OS i Chicago som kan sprida glädje runt om i grannskapet, runt om i USA, runt om i världen.

– Jag ber er att välja Chicago. Jag ber er att välja Amerika. Inte bara som USA:s första dam. Jag gör det också som mamma till två vackra döttrar, jag gör det som dotter.

Michelle berättar om pappan som trots sjukdom fortsatte att brinna för idrotten, för leken. Han lärde henne spela boll bättre än de flesta pojker i området. Och han lärde henne fairplay.

– Min pappa var min hjälte.

Michelle Obamas pappa hade älskat ett OS i Chicago.


9.27 Nu kommer Barack Obama. Pussar sin fru och ställer sig i talarstolen.

– Jag kommer hit i dag som en passionerad supporter av OS. Jag tror på vad OS står för. Men jag kommer också som en representant för det amerikanska folket. Att få välkomna gäster från hela världen är en stor ära. Vårt land har alltid öppnat sina armar för människor från hela världen, däribland min pappa, som kom från Afrika. Människor som drömt om något bättre. Jag har kommit hit för att be er att välja Chicago av samma skäl som jag valde Chicago. Inte bara för att jag där mötte min fru. När jag växte upp flyttade min familj runt mycket. Jag hade inga rötter. Men när jag kom till Chicago gick jag på gator där svarta och vita blandades.

Obama berättar om det mångkulturella Chicago. Där han slutligen fann ett hem. En stad där man hyllar olikheten.



09.30 Obama fortsätter sin hyllning av hemstaden, Chicago. En stad som välkomnar alla, oavsett var de kommer ifrån, hur de ser ut. Det är inte bara den amerikanska drömmen, det är också kärnan, grundtanken för de olympiska spelen.

– Det är därför vi vill ha spelen i Chicago, säger Obama.

I en värld där vi alldeles för ofta ser de mörka sidorna av mänskligheten, där visar idrottshändelser som OS den allra bästa sidan av mänsklighet, säger Obama.

– Det finns ingenting jag hellre vill än att tillsammans med Michelle, med våra döttrar, välkomna människor till vårt kvarter.

– Jag ber er: välj Chicago, välj Amerika. Om ni gör det lovar jag: Chicago och USA kommer att göra världen stolt.



9.40 Nu är det frågestund. Inte vilken frågestund som helst. Först Sergej Bubka, legendarisk stavhoppare och nu prins Albert av Monaco. De vill veta mer om boendeformerna och logistiken i Chicago. De får veta att allt är planerat, ingenting glömt, inget åt slumpen.

Snart är det pressträff. Enligt uppgifter från gårdagen hoppar president Obama över den, för vidare tur in till stan och drottningen. Jag följer efter, så gott det nu går i det trafikkaos som har drabbat Köpenhamn den här dagen då världens mäktigaste man är på besök.

10.40 Klockan 10.15 lämnade Barack och Michelle Obama kongressen i Köpenhamn. Just nu befinner de sig på slottet på besök hos drottningen. På grund av presidentbesöket är stora delar av Köpenhamn avstängda, men jag försöker ta mig dit bäst det går.

För en stund sedan cirkulerade helikoptrarna över stan. Det är ett gigantisk säkerhetspådrag.

Efter besöket på drottningen ska Barack Obama träffa Danmarks statsminister. Sen åker de hem igen.

11.45 Utanför regeringsbyggnaden Kristiansborg mitt i centrala Köpenhamn står det mängder med människor och väntar på att USA:s president ska dyka upp.

Hela området kring Kristiansborg är avspärrat. Det cirkulerar flera helikoptrar över oss. I kanalen nedanför åker små gummibåtar med poliser fram och tillbaka.

Jag har pratat med några av dem som står och väntar på presidenten.

– Det är spännande att Obama är här, men samtidigt kostar det mycket med all den här säkerheten. Det kostar mer än det smakar, säger Inger Kristiansen.

Amerikanskdanskan Inger Rainey Mark tycker att det är ett historiskt ögonblick.

– Om vi har tur kanske vi får se Obama, det är i alla fall roligt att vara i närheten av honom. Det är ett historiskt ögonblick att han är här i Köpenhamn.

Alla jag pratar med tror att det kommer hjälpa Chicago att få OS att han är här.

Just nu bör Obama vara hos drottningen eller statsministern. Man räknar med att de ska lämna stan vid klockan 13. Det är oklart exakt när han kommer ut härifrån.

12.10 Kortegen med presidentparet Obama har lämnat Christiansborg där de träffat danska drottningen och statsministern. Efter drygt fyra timmar i Köpenhamn bär det alltså av hem igen. Och halv sju ikväll svensk tid meddelar kommittén om det är med goda nyheter som Obama landar hemma i USA.

13.05 Air Force One med Barack Obama ombord skulle enligt planerna lyfta från Kastrups flygplats 12.38. Men enligt danska medier står planet fortfarande kvar på marken. Orsak: Ett hemligt möte sägs äga rum därinne. Enligt Danmarks radio kan det röra sig om USA:s ledare för den militära insatsen i Afghanistan som för ett samtal med presidenten.

Afghanistan var för övrigt ett av samtalsämnena mellan Barack Obama och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen när de möttes i centrala Köpenhamn vid lunchtid i dag.

13.15 Presidentparet Obama har lämnat Köpenhamn och Danmark för hemfärd till USA. Klockan 13.11 lyfte Air Force One från Kastrups flygplats, enligt bt.dk.

Om drygt fem timmar får vi veta om Barack Obamas resa hit var värd besväret. Klockan 18.30 berättar IOK:s president Jacques Rogge vilken av städerna Tokyo, Madrid, Rio de Janeiro eller Chicago som får sommarspelen 2016.

– Jag ber er: välj Chicago, välj Amerika, var Obamas sista ord i sitt tal till IOK-delegaterna.