Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Skånsk rådjursdöd förvånar experten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-26

"I vanliga fall attackerar spyflyglarver kadaver"

Fluglarver attackerar levande djur – och dödar dem.

Det låter som en handling tagen ur en sämre skräckfilm.

Men det är hämtat ur verklighetens Skåne.

I vanliga fall ger sig likmaskarna inte på levande djur.

Statens veterinärmedicinska anstalt har haft fullt upp i sommar. Sverige har haft fler spyflugor än någonsin, och med dem – fler köttätande larver eller likmaskar i dagligt tal. Totalt har man hittat sex rådjurskadaver i Skåne, där man misstänker att djuren dödats av köttätande larver. På flera av djuren hade fluglarverna ätit rent så att skallbenet var blottat.

– Det har länge varit ett känt problem utomlands. På Nya Zealand är det ganska vanligt att larverna gömmer sig i fårullen och äter sig in i fåren, men det här med de svenska rådjuren är en ny grej. Vi vet inte varför de ger sig på dem, de brukar äta kadaver, säger Anders Lindström, rättsentomolog på SVA.

Hur går det till?

– Spyflugornas larver har två ”krokar” som de fäster sig med, mot huden. De här krokarna raspar de med, samtidigt som de utsöndrar ett ämne som luckrar upp huden. De tar sönder vävnaden, äter köttet och jobbar sig inåt, säger Anders Lindström.

Kan bara djur drabbas?

– Nej, det händer ju att anhöriga hittar såna här larver i liggsåren hos pensionärer på långvården.

Kan man dö?

– Ja, absolut. Jag pratade med en kollega i Finland som gick in i en lägenhet där en kvinna låg död. Han hittade larver som var tre veckor gamla, medan kvinnan själv bara hade varit död i ett par dagar. Rättsläkaren var övertygad om att det var flugorna som hade dödat henne, att hon blev blodförgiftad helt enkelt.

Vad ska man göra om man hittar ett djur som verkar ha dött mystiskt?

– Kontakta oss på SVA. Antingen kan man ta bilder på djuret, eller så kan vi ta hit det och obducera det. Det är därför som vi går ut och berättar om det här nu, vi vet för lite och skulle behöva undersöka fler fall, säger Anders Lindström.