Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Läsarna: ”Lite hasch har inte skadat någon”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-25

Aftonbladets läsare tycker inte att cannabisrökning är något att hetsa upp sig över. Många klagar på att Sverige har alldeles för hårda regler. Men drogexperten Nils Stenström ryter ifrån.

– Det är befängt att tro att cannabis inte skulle vara farligt.

Majoriteten av politikerna i Köpenhamn vill legalisera cannabis, berättade Aftonbladet i går. Ett konkret förslag som legaliserar preparatet i speciella butiker och caféer är nu klart i Danmark.

Många av Aftonbladets läsare tycker också att förslaget är bra.

– Varför inte bara göra saken laglig. Låt staten sälja kontrollerat kvalitetscannabis och låt välfärden ta del av inkomsten! Detta kommer att gynna den svenska nationalinkomsten!, skriver en läsare.

Men Nils Stenström, enhetschef på avdelningen för drogprevention på Statens folkhälsoinstitut, tycker förslaget är helt åt skogen.

– Det är helt befängt med statlig distribution. Cannabis är hälsovådligt. Att staten skulle gå in och underlätta för människor att skada sig själva är helt uteslutet, säger han.

Väldokumenterade skador

Det finns enligt Nils Stenström god vetenskaplig dokumentation av både fysiska och psykiska skador av cannabis. Preparatet påverkar hjärnan och det centrala nervsystemet och innehåller mängder med giftiga beståndsdelar. Det verksamma ämnet THC lagras i fettvävnad och eftersom hjärnan till stor del består av fett, så är det främst intellektuella och psykiska skador man ser av hasch och marijuana.

– Det är naivt att tro cannabis inte är farligt. Drogen har inte dödat någon i Sverige, men kan ge allvarliga psykiatriska tillstånd och skada den intellektuella utvecklingen.

Flera läsare tycker att det är dubbelmoral av staten att tillåta andra giftiga preparat som alkohol och nikotin. De påpekar också att dessa ämnen är farligare. Nils Stenström håller inte med.

– Vi har redan stora problem med farliga preparat som är utbredda i samhället. Vi behöver färre inte fler skador, säger Nils Stenström.

"Det finns inga ofarliga droger"

Han understryker att uppdelningen mellan harmlösa och jättefarliga droger är förkastlig.

– Det är en helt felaktig syn. Forskningen visar att cannabis är både giftig och potent.

Det är jämförelsevis få unga som prövar cannabis i Sverige jämfört med Europa. Sju procent av niondeklassarna har någon gång testat drogen i Sverige. I Europa är andelen runt 20 procent.

Nils Stenström ser att den drogliberala ideologin är på frammarsch i Sverige.

– Drogförespråkare har flyt nu. De organiserar sig och förekommer mycket på nätet. En ny regeringsutredning föreslår att vi ska få utökade möjligheter att spana på nätet men inga beslut är fattade.

Viktigt med kunskap

Enligt Stenström visar forskning att de som går vidare med andra tyngre preparat ofta har börjat med cannabis. Om ett par veckor kommer en ny tung forskningsöversikt om drogen och dess skadeverkningar.

– Det viktigaste är att ungdomar har bra kunskap så man vet vad det är i själva verket är. Ju mer vi lär oss desto mer förstår man hur farligt det är.