Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

– Vi har lagt en krisbudget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-20

Krisåtgärder: knappt 12 miljarder.

Rädda välfärden: drygt 8 miljarder.

Sänkt inkomstskatt: 10 miljarder.

– Jag tycker att vi har lagt en krisbudget, säger finansminister Anders Borg.

Sverige håller långsamt på att ta sig ur den kanske svåraste finanskris vi kommer att uppleva under vår livstid. Det värsta är över men orosmolnen hänger kvar.

Till det budskapet presenterade finansminister Anders Borg huvuddragen i regeringens budget - en dag före den klassiska budgetpromenaden till riksdagen.

Siffrorna och diagrammen var många på filmduken bakom finansminister Borg. Kortfattat handlar det om två saker: Att vara så expansiv som möjligt utan att äventyra de offentliga finanserna.

32 miljarder

Anders Borgs svar på uppgiften lyder 32 miljarder kronor, uppdelat i tre delar:

1. Krisåtgärder: pengar till kommuner och landsting, satsningar på våra vägar samt utbildning och beredskapsjobb för de arbetslösa.

2. Arbetslinje: 10 miljarder i sänkt skatt för alla som har ett jobb samt två miljarder i bland annat sänkta egenavgifter för företagen.

3. Välfärd: Här ingår sänkt skatt för pensionärer, pengar till sjukvård och äldreomsorg samt resurser till polisen.

”Öka sysselsättningen”

32 miljarder kan låta som mycket pengar när Sverige samtidigt genomlider en svår ekonomisk kris. I år faller tillväxten med 5,2 procent. Men enligt Anders Borg har vi råd med det här eftersom Sveriges ekonomi mår betydligt bättre än de flesta andra länders. Borg pekade bland annat på den förhållandevis låga svenska statsskulden. Dessutom har staten fått in mer pengar än vad man räknade med i våras. Färre sjukskrivna och fler som jobbar är en förklaring.

Det stora problemet framöver är den stigande arbetslösheten. Nästa år räknar regeringen med att 11,4 procent går utan jobb. 2011 stiger siffran till 11,6 procent.

– Nu måste vi påbörja arbetet med att öka sysselsättningen, sa Borg.

Följ budgetpromenaden live på Aftonbladet.se under måndagen:

Klockan 10: Live-TV från riksdagsdebatten Klockan 17: Chatta med Anders Borg Johanna Melén bloggar live hela dagen Analys av Annika Creutzer.

Hur påverkas du av
budgeten?
Aftonbladets
bloggar

ANNONS