Terrorsvensk dömd till livstids fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-15

Den terrormisstänkte svensken Oussama Kassir, 43 år, har dömts till livstids fängelse av en domstol i New York.

Men det är ännu oklart var han ska avtjäna sitt straff.

– Jag kan bekräfta att han får livstid men inte vilket fängelse han ska sitta i, säger domarassistenten Patrick Connorton till Aftonbladet.se.

I dag klockan 17.30, svensk tid, meddelades att Kassir dömdes till livstids fängelse. Straffet fastställdes av den 80-årige domaren John Keenan vid den federala distriktsdomstolen i New York.

Överklagat domen

Kassirs försvarsadvokater Mark DeMarco och Edgaro Ramos har redan överklagat domen. Men sannolikhteten att fallet tas upp igen är liten.

– Det är väldigt svårt att vara försvarare i sådana här mål i New York. Händelserna den 11 september 2001 finns kvar i allas medvetande, i såväl jurymedlemmarnas som domarens – det är svårt att hålla dem borta, säger Ramos till TT.

Den 12 maj i år fällde juryn, som bestod av sex kvinnor och sex män, Kassir på samtliga elva åtalspunkterna för terrorbrott. Men först i dag avkunnades alltså domen.

Greps i Prag

Kassir, som är svensk medborgare, greps den 11 december 2005 i Prag under en mellanlandning på väg till sitt gamla hemland Libanon. Han har sedan dess suttit frihetsberövad.

I september 2007, efter en lång process mellan USA och Tjeckien, fördes han till New York där han sedan dess suttit häktad. Bland annat anklagas han för att ha byggt upp ett träningsläger för muslimska terrorister i Oregon samt för delaktighet i sammansvärjning för att mörda, kidnappa eller i övrigt skada människor i ett annat land.

Diskussion med USA:s myndigheter

Straffet innebär att Kassir ska sitta i amerikansk fängelse tills han dör.

På konsulär väg skulle Sverige kunna närma sig USA och försöka få hem honom så att Kassir kan avtjäna sitt livstidsstraff här.

Men det finns inget stående avtal mellan Sverige och USA om att utlämna dömda fångar.

– Det får man göra i specifika fall istället. Det har man gjort till exempel med Thailand eftersom man anser att det är inhumana förhållanden i fängelse, säger Ove Bring, professor i straffrätt.

Tidig frigivning ett problem

Tidigare i år överfördes livstidsfången Annika Östlund till Sverige efter 28 år i fängelse i USA. Men hon dömdes inte till att själv ha hållit i pistolen vid mordet.

– Därför ansåg Sverige att det fanns humanitära skäl. Men när det gäller den här personen finns det inte det, det finns inga andra personer som varit större terrorister än han själv. Då talar inte särskilt mycket för att svenska myndigheter skulle ta diskussionen, säger han.

I Sverige kan livstidsfångar friges i förtid om de uppför sig väl.

Skulle det komma till en diskussion kommer USA säga att de inte vill ha honom utsläppt i förtid och Sverige att vi vill att han sitter i fängelse enligt vår lagstiftning. Då blir det motsättningar som kommer leda till att det antagligen inte blir något avtal.

Carl Bildt och Beatrice Ask vill enligt TT inte uttala sig om straffet.