Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Här är frågorna som avgör valet

Jobben

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-19

”Det råder massarbetslöshet i Sverige”, skrev den borgerliga alliansen inför valet 2006. De lovade väljarna att ändra på den saken, bland annat genom att sänka skatten för de som har ett jobb.

Vad alliansen och ingen annan heller visste var att den värsta finanskrisen sedan 30-talet skulle drabba världen tre år senare. Valåret 2006 låg arbetslösheten i Sverige på 7,1 procent. Valåret 2010 räknar Arbetsförmedlingen med att 11,3 procent saknar jobb.

– Man får gå tillbaka till krisåren på 1990-talet för att komma upp i så höga siffror, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

Det blev alltså inte fler jobb, som alliansen lovade. Det blev färre. I nästa års valrörelse är det i stället den rödgröna oppositionen som kommer att prata om massarbetslöshet.

Välfärden

Finanskrisen har inte bara slagit hårt mot industrin. Även många kommuner och landsting har drabbats när fler blir av med jobbet och skatteintäkterna minskar.

Att regeringen tar frågan på största allvar blev klart häromveckan när man lovade 10 miljarder kronor extra till välfärden nästa år. Frågan är om pengarna räcker. En undersökning gjord av SVT:s Rapport visar att 140 kommuner och 12 landsting trots pengarna kommer att göra sig av med folk. Det handlar om totalt 3 300 jobb som försvinner nästa år.

– Vård och omsorg kommer att bli en valfråga. Regeringen har bara lovat pengar för nästa år. Oppositionen kommer att pressa regeringen på vad de ska göra 2011, säger Stefan Ackerby, biträdande chefekonom på Sveriges kommuner och landsting.

Pensionärerna

Sveriges pensionärer är arga. En del är rasande. Under sin tid vid makten har alliansregeringen sänkt inkomstskatten för de som jobbar med 65 miljarder kronor. Skatten för pensionärer har sänkts med två miljarder.

– Det här blir absolut en valfråga. Jag tycker det är skämmigt och genant av regeringen att göra så här, säger Berit Carlström, ordförande för Riskförbundet pensionärsgemenskap med runt 17 000 medlemmar.

– I grunden tror jag att man delar vår uppfattning om att det här är orättvist. Men nu har regeringen bestämt sig för den här arbetslinjen och då får vi pensionärer vara med och betala. Vi får alltså fortsätta att försörja våra barn.

Det är ingen liten grupp som regeringen har retat upp. I Sverige finns drygt 1,8 miljoner människor över 65 år. Socialdemokraterna har lovat att på sikt utjämna skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare. I höstens budget satsar regeringen 3,5 miljarder på sänkt skatt för de fattigaste pensionärerna. Mer kan komma i valrörelsen nästa år.

Integritet och invandring

Piratpartiet tog sig in i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna kan enligt flera opinionsmätningar komma in i riksdagen nästa år. Därför måste övriga partier på något sätt förhålla sig till deras hjärtefrågor: de om nät, integritet och invandring.

– Varken integritets- eller invandringsfrågor är särskilt viktiga för väljarna, men däremot är frågorna väldigt viktiga för små grupper. Så om de grupperna lyckas mobilisera tillräckligt många kan de ändå spela en roll, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Innebär det att deras frågor också blir valfrågor för andra partier?

– Partierna kommer nog att akta sig för att lyfta flyktingfrågan för mycket. De vill inte lyfta in Sverigedemokraterna i debatten. Däremot kommer integritetsfrågorna finnas där inför valet vare sig partierna vill det eller inte. Det är första riskdagsvalet sedan Piratpartiets genombrott och det kommer att vara ett stort medieintresse för dem. Dessutom är de själva mycket duktiga på att lyfta sina frågor via sociala medier.

Vilka har störst chans att komma in - Sverigedemokraterna eller Piratpartiet?

– Det väger ganska jämnt. Sverigedemokraterna har en möjlighet. Men partiets högerextrema förflutna kommer att jaga dem valrörelsen igenom. Piratpartiet är mer svårbedömt. Till skillnad från EU-valet handlar riksdagsvalet om mer traditionella väljarfrågor. Men många som vill proteströsta och som inte är främlingsfientliga kan nog tänka sig att rösta på Piratpartiet, säger Ulf Bjereld.

Regeringsalternativen

Inför förra valet fanns bara den borgerliga alliansen. Nu har även S, V och MP slagit sina påsar ihop och ställer upp som ett gemensamt regeringsalternativ.

– Ännu tydligare än i förra valet handlar det om att välja mellan rött och blått och mellan två statsministerkandidater, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Hur kommer vi märka det?

– Jag tror att medierna kommer att vara mindre intresserade av enskilda partiers utspel. Det som blir intressant är de gemensamma utspelen och om blocken är oense internt.

Vad betyder det här för valresultatet?

– Det kommer att höja valdeltagandet, särskilt om det väger jämnt mot slutet. Då får varje enskild röst större betydelse. Det kan också betyda att Sverigedemokraterna och andra småpartier hamnar i skuggan av blått och rödgrönt.

Vilket av blocken tjänar mest på att det blir så här?

– Som det ser ut just nu är det alliansen som tjänar mest på det. De har ett mycket mer samspelt alternativ och de leds av en person som har mycket större förtroende än oppositionsledaren. Men ett år är en evighet i politikens värld. Så det behöver inte se ut så här vid valet 2010.

ANNONS