Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Farligt att bära plastsandaler

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-14

Även giftiga skor i Sverige

Många plastskor innehåller giftiga kemikalier.

Och det kan vara dirket farligt att använda dem.

–Det finns kvicksilver, bly och nickel i skorna, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Föreningen presenterade i dag, måndag, en ny undersökning. De har testat 27 skor från flera länder. Totalt visade sig 17 stycken, varav två från Sverige, innehålla ftalater.

– Kemikalierna har klassats som skadliga av myndigheterna och helt förbjudits i leksaker. De kan skada fortplantningen och påverka könsorgan och reproduktion, säger Mikael Karlsson.

Gifter i Björn Borg skor

Två av de giftiga skoparen kommer från Sverige – den ena var en rosa plastsandal av märket Plastic från Skopunkten. Den andra från EuroSko och av märket Björn Borg.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, speciellt i Björn Borg-skorna är det mycket gifter. Det kan vara direkt farligt att ha skorna på sig, säger Mikael Karlsson.

På Björn Borg har de precis fått information om undersökningen, men kan inte svara på om de vidtagit några åtgärder.

– Det kan vara ett problem, men jag vet inte i nuläget, säger Jonas Olsson, produktansvarig på Björn Borg footwear.

Ny EU-lag

Många av skorna hade också höga halter av tungmetaller som arsenik, kadmium, kobolt, krom och koppar. Konsumenterna har enligt en ny EU-lag rätt att få reda på om produkter innehåller farliga ämnen.

– Men många företag vet inte ens om det. Detta är ett allvarligt problem och ämnena borde inte finnas alls i konsumentprodukter.