Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Avlidne mannen svårt cancersjuk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

"Det berör oss alla."

VÄSTERÅS. Den man som dog på Centrallasarettet i Västerås i dag i vad som misstänks vara svininfluensan var svårt sjuk i cancer.

Mannen, som var i 55-årsåldern, kom in i måndags för en regelbunden, planerad kontroll, och berättade att han mått dåligt.

I dag under förmiddagen avled han efter att ha vårdats på intensivavdelningen.

– Det inträffade berör oss alla, och våra tankar går till mannens närstående, säger Michael Gårdebäck, hälso- och sjukvårdsdirektör, på en presskonferens.

Personalen på Centrallasarettet i Västerås konstaterade att mannen hade feber när han kom in på måndagen, uppgav representanter för sjukvården under en presskonferens som inleddes klockan 16.00 i dag.

I samband med att mannen kom in på sjukhuset togs det prover på honom, bland annat ett influensaprov. Under tiden proverna analyserades försämrades hans tillstånd, och under tisdagskvällen fördes han till intensivvårdsavdelningen.

Vårdades i respirator

Han vårdades i respirator, men hans liv stod inte att rädda.

Provsvar har visat att mannen hade influensa av typ A, men det är ännu oklart om det var svininfluensan A(H1N1). Provsvar som ska ge ett slutgiltigt svar väntas imorgon från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har inte kännedom om någon person i hans närhet som hade sjukdomen, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare, vid en presskonferens.

Under tiden mannens tillstånd försämrades kontaktades Karolinska sjukhuset för eventuell vård av den influensasjuke i en så kallad konstgjord lunga.

– Men kontakten slutade med att de avböjde, eftersom patienten hade en så allvarlig grundsjukdom, så man klarar inte det ens med den behandlingen, säger Stefan Ström, överläkare vid intensivvårdsavdelningen, på en presskonferens.

Bakteriell infektion

Mannen fick inte några antivirala läkemedel eftersom han uppvisade tecken på en bakteriell infektion, uppger Stefan Ström. Testsvaren som visade att mannen hade en virussjukdom kom först strax innan han avled.

– Vi fick svaret 45 minuter innan patienten avled, säger Ström.

Ström tror inte att det hade haft någon betydelse om sjukvårdspersonalen redan på ett tidigare stadium bedömt sjukdomen som en virusinfektion och satt in antivirala läkemedel.

– Infektionsläkaren som ordinerade behandlingen hade säkert gjort det om han uppfattat det som en virusinfektion, och man kan bara spekulera – men med det snabba förlopp och den svåra sjukdom han hade har jag svårt att se att det skulle ha gjort någon skillnad, säger Ström.

Fortsätter som vanligt

Personalen på sjukhuset som vårdat mannen fortsätter tills vidare att arbeta som vanligt på sjukhuset.

– Vårdpersonal fortsätter att arbeta om de är symptomfria, säger Smedjegård.

Den personal som vårdat den sjuke mannen tar inte antivirala läkemedel i förebyggande syfte, säger Smedjegård.

– Frisk vårdpersonal som inte tillhör riskgrupper behöver man inte ens överväga tanken på antiviral behandling, säger han.

– Men enstaka som är gravida har fått rekommendationen att de ska söka vård för provtagning vid symptom, och då kan man diskutera att sätta in antiviral behandling, och i vissa fall att sätta in antivirala läkemedel i ren förebyggande behandling, säger han.