”Farligt med kvicksilver på gator och torg”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-01

En epok går i graven.

Från och med i dag är det förbud på 100 watts glödlampor.

Men hur mycket bättre för miljön är de nya alternativen – egentligen?

– Det är jättefarligt om det börjar rinna kvicksilver på gator och torg, säger Peter Ingvarsson på FTI.

De ska ju hålla i 10 000-tals timmar.

Men när den där nya lågenergilampan slutligen slocknar för gott, var ska vi då slänga den?

Absolut inte på återvinningsstationen, säger Peter Ingvarsson vid Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). Då lamporna innehåller kvicksilver är det viktigt att de istället hamnar på återvinningscentralen.

Kan sprida sig

– Det är jättefarligt om det börjar rinna kvicksilver på gator och torg. Man kan absolut inte slänga dem med glasflaskor heller, för när de går sönder så kommer kvicksilvret att sprida sig till glaset som skickas till återvinning. Hittills har lågenergilampor varit ett relativt begränsat problem när de felaktigt lämnats vid återvinningsstationerna, men den ökande användningen kan växa till en betydande riskfaktor för miljön och berörd personal, säger han.

Allt till återvinningscentralen

Alla ljuskällor, lågenergilampor, glödlampor, lysrör och halogenlampor ska alltså lämnas på kommunernas bemannade återvinningscentraler, eller på andra mottagningsställen som respektive kommun anvisar.

- Där kan de återvinnas på ett säkert sätt. Ljuskällorna består av flera olika material och vi kan återvinna allt bara de sorteras rätt från början, säger Ulrika Eliason vid El-Kretsen, som är ansvariga för insamling och återvinning av alla ljuskällor.