Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Blixtsnabb spridning av svininfluensan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-29

Sprids fyra gånger snabbare än andra virus

WHO-chefen Margaret Chan.

Svininfluensan sprider sig nu blixtsnabbt – mycket snabbare än tidigare influensaepidemier.

– Viruset färdas med en otrolig, nästan exempellös hastighet, sade Margaret Chan, chef på WHO till Franska Le Monde på lördagen.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef varnade på lördagen för att svininfluensan A/H1N1 sprider sig fyra gånger snabbare än andra virus och att en stor andel av de som dött är unga vuxna som inte hade några hälsoproblem innan de drabbades.

För att inte bli stående med ett vaccin som inte får användas planerar Socialstyrelsen nu att snabbehandla ett godkännande av vaccinet.

Varningen kom dagen efter WHO gått ut med att svininfluensan nu är den vanligast förekommande formen av influensa.

2 180 personer döda

Ytterligare ett orosmoment är att svininfluensan även slår hårt mot personer som annars inte räknas till riskgruppen.

– 40 procent av offren är unga personer – vid god hälsa – som dör inom fem till sju dagar, sade hon.

Enligt de senaste uppgifterna har 2 180 personer dött av viruset sedan det upptäcktes i april.

I Sverige vårdas fyra personer på Karolinska universitetssjukhuset med konstgjord lunga sedan svininfluensan har fått deras lungfunktion att kollapsa. Ytterligare en patient vårdas på ett sjukhus i Århus i Danmark eftersom Karolinska hade platsbrist när han kom in. De senaste dagarna har sjukhuset utökat antalet Ecmo-platser och planerar att trappa upp ytterligare i takt med att smittspridningen börjar ta fart.

För de flesta blir dock symptomen av svininfluensan inte värre än vanliga influensa. Hos de allra flesta handlar det om en veckas sjukdom med feber, enligt Smittskyddsinstitutet.

Vaccinationer i oktober

I Frankrike har den första leveransen av vaccinet anlänt och inom ett par veckor räknar även Sverige med att få vaccinet. Men därefter ska det godkännas av EU. På Socialstyrelsen förbereder man sig därför på att snabbehandla ett godkännande i Sverige om EU:s klartecken till vaccinet skulle dra ut på tiden.

– Vi jobbar med de här två vägarna parallellt så att vi inte ska bli stående med ett vaccin som vi inte kan använda, säger Anders Tegnell, på Socialstyrelsen till TT.

Och Socialstyrelsens tidsplan ligger fast.

– Vi räknar med att börja vaccinera någon av de första dagarna i oktober, säger Tegnell.