Afghanistan kan bli Barack Obamas Irak
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24
Aftonbladets Wolfang Hansson om det ökade motståndet mot kriget
Barack Obama borde höra varningsklockorna ringa.
En majoritet amerikaner tycker inte längre att kriget mot talibanerna är värt att utkämpa.
Afghanistan kan bli samma ättestupa för Obama som Irak var för George W Bush.
Redan innan de första resultaten från valet i Afghanistan offentliggörs i morgon viner anklagelser och motanklagelser om valfusk genom luften. Vilket knappast förstärker bilden av ett fritt och rättvist val.
Något som bidrar till att det amerikanska folket så sakta på väg att tröttna på kriget.
Det som för snart åtta år sedan var ett oerhört populärt krig då USA störtade talibanregimen som straff för att man gav Usama bin Ladin en fristad, håller i amerikanernas ögon på att utvecklas till en ny mardröm. En krigskyrkogård för unga amerikanska pojkar väldigt långt hemifrån. Nästan 800 döda hittills.
En central pelare i Obamas utrikespolitik är att kriget i Afghanistan måste vinnas. Han har skickat dit ytterligare 17 000 soldater och det kan bli fler. Hans högste militäre rådgivare Mike Mullen säger att det fler trupper krävs för att slå tillbaka talibanerna.
51 procent av amerikanerna är helt emot, enligt en opinionsundersökning som presenteras av Washington Post. Nästan hälften av de tillfrågade vill istället minska den amerikanska truppnärvaron.
Sju av tio demokratiska väljare tycker inte att kriget varit värt sin kostnad i pengar och förlorade människoliv.
Siffror som är alarmerande för Obama även om det inte var han som startade kriget.
Segern ser inte precis ut att ligga och vänta runt hörnet. Tvärtom visar krigföringen i Afghanistan alltmer upp likheter med Irak och Vietnam.
Fienden blir allt starkare och allt djärvare. Precis som i Vietnam och Irak är det ofta omöjligt för amerikanerna att skilja på vad som är civilbefolkning och vad som är talibankrigare.
Trenden pekar mot allt större amerikanska förluster samtidigt som det allmänna säkerhetsläget försämras. Två faktorer som förstärker vanliga amerikaners känsla av att det är dags att dra sig ur.
För Obama innebär ett tillbakadragande utan att ha nått fred och stabilitet i Afghanistan ett stort nederlag. Något som negativt skulle påverka hans reformer på hemmaplan.
Fortsätter de militära motgångarna kan Afghanistan bli det Waterloo som stoppar Obamas omval 2012.