Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Aftonbladets team i Israel motarbetas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-23

Nu går Israel till ytterligare angrepp mot svensk pressfrihet.

Aftonbladets reporter och fotograf hindras från att kunna arbeta i landet.

– Det är en provokation från Israels myndigheter, säger chefredaktör Jan Helin.

Tonläget fortsätter skruvas upp mot Sverige efter artikeln om misstänkt organhandel som publicerades på Aftonbladets kultursidor i måndags.

Danny Seaman, chef för den israeliska regeringens pressbyrå, klargör att Aftonbladets reporter och fotograf, som just nu befinner sig i landet, motarbetas aktivt. Han har instruerat sina medarbetare att ta så lång tid på sig som möjligt för att pröva ansökningarna om pressackreditering, enligt tidningen Jerusalem Post.

– Vi har 90 dagar på oss att titta på förfrågan och vi kommer att göra det så grundligt som möjligt. När det gäller den här tidningen kommer vi att titta på den mest obetydliga byråkratiska detaljen, säger Seaman till tidningen Haaretz.

”Agerar inte professionellt”

Även inrikesminister Eli Yishai säger, enligt tidningen Jerusalem Post, att han kommer agera för att förhindra Aftonbladets reportrar från att få arbetstillstånd i landet.

– Det är en provokation från Israels myndigheter. Den förefaller lika känslostyrd som de israeliska ministrarnas utfall, de agerar inte professionellt, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

– I grunden har jag en fast tro på att Israel är en demokratisk stat. De kommer att bevilja oss de här pressackrediteringarna.

”Inte brutit mot några lagar”

Aftonbladets Oisin Cantwell och Urban Andersson var redan i går i byn Imattén på Västbanken där de träffade familjen som misstänker att deras pojkes organ blev stulna 1992. Reportaget publicerades i dagens Aftonbladet.

– Men vi har inte brutit mot några lagar eller regler, så vitt vi begriper. Vi har öppet passerat olika checkpoints på Västbanken där vårt team har visat sina pass. Vi har dessutom gjort ett jobb på palestinskt territorium och jag har svårt att tro att en demokratisk stat som Israel försöker kontrollera hur pressen arbetar i ett territorium där de inte har kontroll, säger Jan Helin.