– Ingen kan be oss bryta mot grundlagar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-22

Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker inte recensera svenska medier.

Det framkom när han i dag för första gången kommenterade bråket mellan Sverige och Israel efter en uppmärksammad artikel i Aftonbladet.

– Ingen kan be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar, säger Fredrik Reinfeldt.

Det som började med en artikel på Aftonbladets kultursidor har växt till något som liknar en diplomatisk kris mellan Sverige och Israel. I artikeln som handlade om organhandel hänvisade frilansjournalisten Donald Boström till flera palestinska familjer som anklagade Israel för att döda deras söner, i syfte att komma åt deras organ.

Reaktionerna i Israel har varit kraftiga. Där menar man att artikeln andas antisemitism.

I går krävde israeliska UD att Sveriges regering tar avstånd från artikeln.

– Annars kommer det att kasta en mycket lång skugga över alla diplomatiska och politiska relationer mellan Sverige och Israel, sa Yigal Palmor, talesperson för israeliska utrikesministeriet till Aftonbladet.

Avvisar Israels krav

I dag kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt för första gången konflikten. Han avvisade Israels krav.

– Ingen kan be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar. Och yttrandefriheten är inskriven i den svenska grundlagen och är en omistlig del av den svenska demokratin. Regeringen, oavsett politisk färg, fattar inte publiceringsbeslut och recenserar inte heller enskilda publiceringar, säger Reinfeldt till Aftonbladet.

– Däremot har vi en fri samhällsdebatt. Man kan gå in och tycka och förhålla sig till saker som ofta leder till att någon känner sig kränkt eller påhoppad på ett felaktigt sätt. Och det är inget konstigt om det händer i den nu aktuella debatten också.

”Öppet samhällsklimat”

Nu är det viktigt att få andra länder att förstå hur Sverige och den svenska demokratin fungerar, menar Reinfeldt.

– Vi har varit måna om ett sätt att leva i Sverige, där vi visar respekt för olika religiösa trosuppfattningar och politiska uppfattningar. Det öppna samhällsklimatet ska vi också kunna ha i framtiden. Förstår man inte detta, ser man inte hur Sverige fungerar, så blir kanske bilden, anklagelsen felaktig.

Hur ser du på relationen mellan Sverige och Israel, efter det som har hänt?

– Vi har varje ambition att ha bra relationer med Israel. Vi vill gärna vara en positiv kraft i Mellanöstern. Vi vill ha bra relationer med såväl Israel som med den palestinska sidan. Vi har också en ambition att ha en bra relation med den muslimska världen.

Oklart om resan blir av

Utrikesminister Carl Bildt har sedan tidigare planerat en resa till Israel. Om resan blir av är oklart. Åker han tänker den israeliska sidan se till att artikeln i Aftonbladet blir en central del av resan.

– Det kommer att bli den viktigaste frågan under mr Bildts besök i Israel, sa Yigal Palmor vid israeliska UD i går.

Aftonbladets
bloggar