”Argumenten är falska”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-20

Ursula Berge, 44 samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet : Därför bör Sverige lämna kriget

Är den svenska närvaron i Afghanistan bra eller dålig? Åsikterna går isär. Varje dag får två kända svenskar ge sin syn på debatten – och sina fem bästa argument för att trupperna ska stanna kvar eller åka hem.

Ursula Berge.

Ursula Berge, 44 samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet

1. Fel befäl

De svenska trupperna lyder de facto under Nato-befäl. Vilket är problematiskt eftersom Sverige inte är med i Nato. På det sättet rundar man en svensk folkopinion som inte vill ha Nato-medlemskap.

2. Ren FN-insats

En insats i Afghanistan behövs. Men ska Sverige delta måste det vara en ren FN-operation. FN ska inte på grund av sin egen svaghet ”leasa ut” jobbet som fredsbevarare till Nato.

3. Ingen fred

Det som råder i Afghanistan kan inte på något sätt kallas fred. Sverige ska inte delta i krigförande insatser utomlands. Sverige bör vänta på att det blir fred innan man deltar.

4. Militär skapar inte demokrati

I grund och botten är det inte en militär insats i Afghanistan som skapar demokrati och jämlikhet för kvinnor. Det uppnås genom bistånd och internationella utbyten. Det måste ske på afghanernas villkor. Förändringen måste komma underifrån. Det går inte att bomba fram demokrati.

5. Falska argument

Uppenbart att det inte är i första hand för att skapa demokrati och försvara kvinnors rättigheter som de utländska trupperna är i Afghanistan. Varför gör vi i så fall inte samma sak i länder som Saudiarabien? Huvudskälet är att skydda väst mot nya terrorattacker. Men som George W Bush visade finns det många dåliga sätt att bekämpa terrorism på.