Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Medvedev till hård attack mot Ukraina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

Hård ton i brev till landets president Viktor Jusjtjenko

Rysslands president Dmitrij Medvedev riktade på tisdagen frän kritik mot Ukrainas president Viktor Jusjtjenko och anklagade honom för att ha skapat den värsta krisen mellan de båda länderna sedan Sovjetunionen kollapsade.

Tack vare Jusjtjenkos politik kommer Moskva inte att skicka någon ny rysk ambassadör till Kiev, sade Medvedev och hävdade att Jusjtjenko helt nonchalerar grunderna för "vänskapen och partnerskapet med Ryssland".

”Antirysk kurs”

Viktor Jusjtjenko kom till makten efter den så kallade orangea revolutionen 2004 där Ukrainas gamla Moskvavänliga elit störtades. I stället lade den nye presidenten om kursen mot medlemskap i både EU och Nato – något som retade upp Ryssland.

"Jag vill informera er om att i ljuset av den ukrainska ledningens nuvarande antiryska kurs har jag beslutat att skjuta upp att skicka en ny ambassadör till Kiev", skrev Medvedev i brevet till Jusjtjenko. Den senaste ryske ambassadören i Kiev var förre premiärministern Viktor Tjernomyrdin.

Ny kraftmätning

Den 17 januari går Ukraina till presidentval, ett val där en ny kraftmätning väntas mellan västvänliga och mer Rysslandstrogna politiker.

"Ryssland hoppas att en ny politisk ledning i Ukraina ska vilja skapa relationer mellan våra folk som motsvarar våra folks verkliga förväntningar", tillade den ryske presidenten.

I brevet, varav delar offentliggjordes av Kreml, avlossade Medvedev också en hel salva anklagelser mot Ukrainas ledning rörande det rysk-georgiska kriget i fjol, historiska schismer, språk, ekonomi och religion. Bland annat anklagade han Ukraina för att fortfarande vilja skicka vapen till Georgien och sade att de ukrainska ledarna är lika ansvariga som de georgiska för brott begångna under kriget.

TT