Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Greenpeace hävde tonvis av sten i havet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-10

Kritiserad aktion för att stoppa förbjuden bottentrålning

Det gick lugnt tillväga när Greenpeace på måndagen började lägga ut sina omdiskuterade trålhinder i Kattegatt.

Även Fiskeriverket kritiserar nu Greenpeace för tilltaget.

Under övervakning av fiskare och svenska Kustbevakningen började Greenpeace på måndagen lägga ut stenar i Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt.

Hittills har man lagt ut 38 stenblock, som väger mellan 500 kilo till tre ton. Stenblocken läggs på markerade platser och syftet är att förhindra bottentrålning i området.

Fiskeriverket kritiserar

Området ingår i EU:s Natura 2000-nätverk och lyder under habitatdirektivet. Fiskeriverket kritiserar nu Greenpeace för egenmäktigt förfarande och anser att det är myndigheternas sak att skydda områdena.

– Enligt direktivet är det redan förbjudet att bottentråla här. Så det är märkligt att även Fiskeriverket kritiserar oss. Vi gör ju egentligen deras jobb, säger Isadora Wronski, på Greenpeace.

Det riktiga bråket tog fart i lördags när jordbruksminister Eskil Erlandsson (C), kritiserade Greenpeace för att man skulle lägga ut hindren. Både i Fladen och i Lilla Middelgrund, samt angränsande vatten, råder sedan tidigare ett totalt fiskeförbud, som syftar till att främst skydda återväxten av torsk i Kattegatt.

Danskt hot

Danske jordbruksministern, Eva Kjer Hansen, hade tidigare i ett brev hotat Erlandsson med att riva upp det gemensamma fiskeförbudet om Greenpeace lägger ut stenarna.

– Det här handlar om en diplomatisk tvist där Sverige och Danmark försöker skylla på oss för att kunna riva upp fiskeförbudet. Men vi lägger ju inga hinder i de områden, där man kanske i framtiden kan tillåta fiske, säger Wronski.

Professorn i marinekologi vid Göteborgs Universitet, Sussie Baden, själv danska, anser att trålhindren borde lagts ut av myndigheterna redan när området skyddades 2003. Stenarna skadar enligt henne inte bottenmiljön.

– Här finns flera rödlistade arter. En enda trålning tar bort dem direkt, och gör i praktiken en öken av botten. Den hämtar sig inte på flera år. Bottentrålning är något av det mest destruktiva fiskeredskap som finns, säger hon till TT.

TT