”Kött som odlats – här inom tio år”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-11

En muskel som växt till sig på en grisrumpa eller en som odlats i en petriskål. Föredrar du konventionell köttproduktion eller framtidens?

Om tio år kan du köpa in-vitrokött i charken.

Från laduården eller labbet? Snart kan du välja var du vill att ditt kött ska komma ifrån. Arbetet med att ta fram kött i labb är på stark frammarsch.

Jason Matheny arbetar i den banbrytande forskargruppen New Harvest som tar fram in-vitrokött, eller odlat kött.

– Odlat kött skulle ha många fördelar, säger han till amerikanska CNN.

Odlad korv om tio år

Han tror inte att det dröjer länge innan vi kan hitta köttet i butik.

– Vi tror att teknologin som producerar odlat kött som hamburgare, korv, nuggets och så vidare kan vara kommersialiserad om tio år.

Eftersom köttmarknaden är stor är intresset högt. Den globala köttmarknaden har värderats till drygt sju biljoner kronor och efterfrågan tros vara fördubblad 2050.

Regeringen i Nederländerna har investerat nästan 29 miljoner kronor i forskning om odlat kött och PETA, People for the Ethical Treatment of Animals, har utfäst en belöning på drygt sju miljoner kronor till de som först kan erbjuda kommersiellt gångbar kyckling.

Är gjort av muskelmassa

Jason Matheny tror att det är lätt att få fram en bra produkt.

– Vi tror inte att det blir så svårt att matcha smak och konsistens. Både konventionellt och odlat kött är gjord av muskelmassa.

När man framställer det odlade köttet tar man till exempel en gris äggstockar från slakteriet och låter göra en befruktning med grissperma. Embryot placeras i sin tur i en petriskål med näringsämnen där det kan växa och utveckla sig – till mat.

Proceduren kanske inte tilltalar alla. Jason Matheny är medveten om att det inte är säkert att det blir socialt accepterat.

– Att föda upp 10 000 höns inomhus och pumpa dem fulla med droger är inte heller naturligt, eller hälsosamt eller säkert. Ju mer vi lär oss om hur kött produceras nu, ju bättre alternativ verkar in-vitroköttet vara. Och om odlat kött ser ut, smakar och kostar som vanligt kött, varför skulle vi då bry oss om att det är odlat i en petriskål istället för på en gård?

Aftonbladets
bloggar