Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Radar kan lösa kaparmysteriet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-02

"Tipsare har sett rib-båtar i närheten"

till attack med ”polisbåt” Enligt uppgift var piraternas båt märkt ”polis” och männen uppgav att de var poliser på jakt efter narkotika. Händelsen som inträffade utanför Öland rubriceras som kapning. ”Jag har aldrig hört talas om något liknande i Sverige”, säger Ingemar Isaksson vid Rikskriminalen. Illustration: Paul Wallander

Kapningen av lastfartyget Arctic Sea utanför Öland är fortfarande ett mysterium.

Polisen har fått in ett tiotal tips från privatseglare som varit i området.

Men det kan bli försvarets radarhistorik som avslöjar piraterna.

– Tipsarna har sett rib-båtar i området, men om man sett just kaparnas båt är för tidigt att säga i nuläget, säger Ylva Voxby, pressekreterare vid Rikskriminalen.

Svårt att se

Nu har polisen och kustbevakningen vänt sig till försvarsmakten för att via deras Sjöbevakningscentraler få fram ett underlag till båttrafiken i området och runt lastfartyget Arctic Sea.

– Men en rib-båt är svår att se på radar, säger Magnus Thorn, chef för Sjöinfokompaniet, Sjöbevakningscentralen i Visby.

Ribbåtar är snabba, öppna gummibåtar med hårt skrov.

– Beroende på regn och vågor och andra störningar så kan de vara svåra att upptäcka.
Finns det andra sätt att undgå att upptäckas på radar?

– Det finns sätt att se till att den studsar men det är nog väldigt osannolikt i det här fallet.

Spåra till fartyg

Om rib-båten syns i Sjöbevakningscentralens lagrade data, så går det att se var kaparna åkte när de lämnade fartyget.

– Då skulle vi exempelvis kunna se om de utgick från ett annat fartyg, och spåra dem den vägen, säger Thorn.

Men så långt har polisen inte hunnit än.

Rikskriminalen fortsätter att förhöra kaptener på fartyg som befann sig mellan Öland och Gotland natten till förra fredagen.

– Vi följer också upp tips från allmänheten. Sedan har vi fortfarande inte lyckats prata med personalen ombord på Arctic sea, bara haft mejlkontakt.

Nådde inte polisen

Lettiskägda lastfartyget Arctic Sea var på väg från Jakobstad i Finland till Algeriet med timmer när det kapades mellan Öland och Gotland vid tretiden natten till den 24 juli.

Runt tio maskerade och beväpnade män bakband och misshandlade den ryska besättningen innan de tolv timmar senare lämnade platsen i ribbåt.

Det dröjde flera dagar innan händelsen nådde polisen.

– Besättningen trodde ju att kaparna var poliser som gjorde en knarkrazzia, och därför anmälde det inte händelsen. De mejlade dock rederiet, som kontaktade ryska ambassaden i Helsingfors, som kontaktade ryska ambassaden i Stockholm, som kontaktade UD. UD kontaktade sedan försvaret, som kontaktade kustbevakningen som slutligen tog kontakt med rikskriminalpolisen, berättar Ylva Voxby.

Enligt polisen ska kaparna inte fått något av värde med sig.

ANNONS