The Pirate Bay stäms av filmbolagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-28

Nu stämmer ett tiotal amerikanska filmjättar männen bakom The Pirate Bay.

Anledningen: verksamheten fortsätter som vanligt på sajten.

Bland annat Disney, Universal och Columbia Pictures vill att kraftiga böter ska delas ut om deras tv-serier och filmer går att ladda ned.

Härvan kring The Pirate Bay fortsätter. Nu stäms sajten igen.

En stämningsansökan mot tre av männen bakom The Pirate Bay kommit in till Stockholms tingsrätt. Avsändare är flera stora amerikanska filmbolag, som bland annat Disney och Universal.

Filmbolagen vill att domstolen ska förbjuda de svarande att medverka till exemplarframställning och tillgängliggörande av deras filmer och tv-serier för allmänheten.

Med andra ord piratkopiering och illegal fildelning.

Filmbolagen yrkar att domstolen meddelar interimistiskt förbud, att ett beslut fattas av domstolen innan parten som beslutet riktas mot får chans att yttra sig.

Om det fortfarande går att ladda ned de berörda verken efter ett eventuellt domstolsbeslut så vill filmbolagen att de stämda får kraftiga böter.

Vill stoppa spridningen

De stämda är Peter Sunde, 30, Gottfrid Swartholm Varg, 24, Fredrik Neij, 30, och förtaget Black Internet AB, internetleverantören till The Pirate Bay.

Advokat Monique Wadsted är filmbolagens ombud.

– De har blivit dömda till fängelse, men det har inte hindrat dem från att fortsätta bedriva verksamheten. Vi vill försöka hindra åtminstone spridningen av de här verken.

Enligt stämningen vill filmbolagen vill hindra spridningen av deras tv-serier som Lost, Desperate Housewives, Grey Anatomy, The Simpsons samt 24.

Även storfilmer som X-men, Batman och Harry Potter nämns.

De fyra grundarna av The Pirate Bay dömdes den 17 april till ett års fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och ska tillsammans betala ett skadestånd på 30 miljoner.

Efter domen hoppades filmbolagen att sajten skulle stänga ned.

Nedladdningen fortsätter

Men verksamheten har pågått som vanligt. Lugn sjö.

– Normala människor som blir dömda till fängelse de slutar med den verksamheten som de just fått ett kännbart straff för. Men eftersom verksamheten forsätter att bedrivas måste vi göra något åt det, säger Monique Wadsted.

Även Black Internet AB, The Pirate Bays internetleverantören har stämts.

– De tillhandahåller själva internaccessen till de The Pirate Bay och medverkar också till spridningen av verken, säger Wadsted.

Enligt stämningen så står The Pirate Bays servrar hos företaget.

Stämd tidigare av musikbolag

Något som inte stämmer alls enligt Black Internets vd Victor Möller.

– Det är helt felaktigt, de gör inte det. Vi förmedlar enbart internetkapacitet och de försöker få det till att vi har ett medverkaransvar. Och det är ytterst oklart och osannolikt att vi har det, säger han.

The Pirate Bay har tidigare blivit stämt av fyra svenska skivbolag, Universal, EMI, Sony och Warner.

Även de vill att Stockholms tingsrätt ska bötesfälla de tre männen och Black Internet AB om företagens verk går att ladda ned från sajten.

Advokat Monique Wadsted tror att chanserna är mycket goda att tingsrätten kommer gå på hennes och filmbolagens spår.