Avsatt president tillbaka i Honduras
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-24
Manuel Zelaya trotsade kuppmakarnas förbud
Honduras militärregim har stängt av sin gränsregion mot Nicaragua för att att hindra den utkastade presidenten Manuel Zelaya från att återvända.
Kuppmakarna har hotat att gripa Zelaya om han återvänder och har sagt att hans återkomst kan komma att utlösa ett blodbad.
Men sent på fredagskvällen svensk tid klev han ändå in över gränsen.
Trots hoten det äntrade Zelaya – iklädd sin cowboyhatt – en jeep i Nicaraguas huvudstad Managua och gav sig iväg norrut åtföljd av en karavan med 50 fordon fyllda av journalister och anhängare.
– Jag är på väg mot Honduras gräns och hoppas att en stor del av Honduras folk kan ta sig genom avspärrningarna, sade Zelaya när han anlände till Esteli.
Sent på fredagskvällen rapporterade TT att Manuel Zelaya hade nått gränsen Nicaragua–Honduras. Under anhängarnas jubel lyfte Zelaya kedjan mellan Nicaraqua och Honduras och tog ett enda steg in i sitt hemland.
Bevakad av militär
Stående framför en skylt med texten "Välkommen till Honduras" talade den bortkörde presidenten ömsom med sina anhängare och ömsom i sin mobiltelefon.
Tungt beväpnad militär och polis avvaktade i bakgrunden. Fortfarande var Manuel Zelaya så nära gränsen att han med två steg skulle vara tillbaka i Nicaragua om militären skulle närma sig.
Manuel Zelaya sade tidigare på dagen att han hoppas att Honduras soldater sänker sina vapen "när de får se sin valde ledare" och att de ansluter sig till hans försök att "resa demokratins banér".
– Jag vet att jag är i fara, men jag är redo att offra mig eftersom Honduras behöver en fredlig förändring, sade han.
Kuppledningen vägrar
Trots internationella påtryckningar och medlingsförsök från Costa Ricas president Oscar Arias vägrar kuppledningen att dra sig tillbaka. Bakom sig har den tillfällige presidenten Roberto Micheletti högsta domstolen, kongressen, den starka katolska kyrkan, militären, näringslivet och delar av befolkningen. De anklagar Zelaya bland annat för att försöka föra sitt fattiga hemland närmare Venezuelas vänsterpresident Hugo Chávez.
Oscar Arias anser att risken är stor att den nuvarande ledningen blir internationellt utfrusen om den inte ger upp.
– Den är totalt isolerad. De har blivit Centralamerikas Nordkorea eller Albanien, sade han.
Kritik från Clinton
Den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton kallar Zelayas agerande "obetänksamt" och uppmanar båda sidor att avstå från provocerande agerande.
Enligt CNN har interimsregeringen bett Röda korset att vara närvarande om Zelaya grips.