Allt fler laddar ner lagligt - eller?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-16

”Musikindustrin har allt att vinna på att trumma ut detta”

Skivbolagens digitala försäljning har ökat kraftigt jämfört med förra året enligt Grammofonleverantörernas förening.

En direkt verkan av Ipredlagen säger Ludwig Werner, ordförande i branschorganisationen Ifpi till Ekot.

Men han får mothugg av en multimediaprofessor på KTH.

Roger Wallis, professor i multimedia vid Kungliga Tekniska Högskolan, är skeptiskt till skivbranchens rapporter om legal nedladdning.

– Musikindustrin har allt att vinna på att trumma ut detta i medierna, men vi vet inte alls hur de kommit fram till siffrorna och vad de betyder, säger Roger Wallis, professor i multimedia vid KTH .

57 procent mer legalt

Enligt statistik från Grammofonleverantörernas förening har den legala nedladdningen av musik ökat med 57 procent under det första halvåret i år jämfört med förra året. Samtidigt ökar intresset för streamad musik. En undersökning av brittiska ungdomar mellan 14 och 18 år, gjord av Music Ally, visar att de laddar ner allt mindre illegal musik och använder tjänster som Spotify mer och mer. I månadsskiftet juli-augusti lanserar dessutom Microsoft en konkurrent till Spotify som ska ge användarna möjlighet att både streama och köpa musik, skriver The Telegraph.

Trenden verkar tydlig. Både företag och användare anpassar sig efter Ipred-lagen. Men det finns anledning att förhålla sig kritisk till siffrorna och trendspaningar, menar Roger Wallis.

”Vet inget om siffrorna”

– Vi vet ingenting om siffrorna från Grammofonleverantörernas förening, hur de kommit fram till dem eller vad de innehåller, och så länge man inte redovisar det är de ingenting värda. Dessutom vet vi inte om det faktiskt är så att nedladdningen minskat så mycket som man påstår.

Nurani Nimpuno på Netnodstiftelsen som mäter internettrafiken på centrala punkter i Sverige är inne på samma spår.

– Slutsatser om fildelning kan inte dras enbart på våra mätningar. Vi vet egentligen inte vad för slags trafik som skickas över våra knutpunkter, säger han till DN.

”För tidigt att säga något”

Enligt Roger Wallis måste man vara kritsik mot de som är snara med att spå trender inom laglig fildelning.

– Det är alldeles för tidigt att säga något än. De som för ut budskapen är också de som har mest att vinna på en eventuell trend, säger han.

Inte heller Robert Gustavsson, grundare av företaget Inprodicon som säljer musik på nätet, tror att Ipredlagen står för den försäljningsökning bolaget haft under våren, skriver Ekot. Han tror istället att det är den ökade kvaliteten på tjänsterna som är anledningen till att folk köper mer nu än tidigare.