Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hannah levde med två hjärtan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-14

Nu har det ena opererats bort

När Hannah var två år fick hon hjärttranplanteras, men läkarna lämnade kvar hennes eget hjärta i bröstkorgen.

Elva år senare har hennes eget hjärta läkt sig själv – och det donerade hjärtat har kunnat tas bort.

– Det är magi, säger hennes läkare Magdi Yacoub.

Hannah Clark från Cardiff i Wales ser ut som en helt vanlig 16-åring, men hon har en helt unik historia.

Sedan hon föddes har hon haft problem med sitt hjärta.

Hon led av hjärmuskelsjukdom som gjorde att hennes eget hjärta hade blivit dubbelt så stort som normalt – risken för hjärtstillestånd var överhängande.

Två hjärtan

Endast två år gammal tvingades hon därför genomgå en hjärttransplantation. Ett donerat hjärta opererades in bredvid hennes eget.

– Hennes hjärta drog inte ihop sig alls så vi satte in ett hjärta som fick sköta pumpandet bredvid hennes eget, säger professor Magdi Yacoub, en av kirurgerna som vårdat Hannah, till Sky News.

Det nya organet tog snabbt över en stor del av funktionen av flickans eget hjärta – och Hannah började att må bättre.

Fick cancer

Men glädjen blev kortvarig. Hannah fick en typ av cancer, EBV PTLD, som är en vanlig biverkning till den medicin som transplanterade patienter får för att deras immunförsvar inte ska stöta bort det nya organet.

Och cancerbehandlingen gick i sin tur hårt åt Hannahs nya hjärta – men i stället läkte hennes eget hjärta mirakulöst och började plötsligt fungera normalt.

I februari 2006 beslöt sig läkarteamet för något som aldrig gjorts förut: De bestämde sig för att bort det donerade hjärtat så att medicineringen skulle kunna upphöra.

Helt frisk

Tre år senare är Hannah Clark helt frisk från cancern och hennes – enda – hjärta fungerar precis som det ska.

– Tack vare operationen har jag ett normalt liv, precis som mina vänner. Jag har just gjort nationella prov och har ett helgjobb där jag tar hand om djur. Jag är väldigt glad över att jag inte behöver ta livsuppehållande mediciner längre, säger hon i ett pressmeddelande från Lancet.

Hannah har överlevt mot alla odds – vid ett tillfälle fick hennes anhöriga höra att hon inte skulle överleva de närmsta 12 timmarna.

– Lärdomen är att man aldrig ska ge upp, säger professor Yacoub i dag.

Magdi Yacoub arbetar vid Harefield Hospital i Middlesex, UK. Han har tillsammans med Victor Tsang vid Great Ormond Street Hospital i London och hans kollegor behandlat Hannah.