Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Protesterna sprider sig efter blodbadet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-06

Demonstranter omringades av polisen – minst 140 döda i sammanstötningar

Minst 156 personer har dödats i upplopp i staden Ürümqi i uigurernas autonoma region Xinjiang i nordvästra Kina.

828 personer uppges ha skadats i samband med upploppen.

Senare under dagen uppgav vittnen för nyhetsbyrån AP att protesterna spridit sig till staden Kashgar.

Upploppen uppges ha startat i går vid 19-tiden på kvällen lokal tid när människor beväpnade med knivar, träbatonger, tegelstenar och stenar gick ut på gatorna, skriver nyhetsbyrån Xinhua.

Nyhetsbyrån uppger att vägblockader delvis hade tagits bort under måndagen, men att läget fortfarande var spänt i staden.

”Organiserat och kriminellt”

Arbetet med att forsla bort bråte och förstörda bilar pågick fortfarande under måndagen, och de flesta affärerna höll stängt i de områden där våldsamheterna inträffat, uppger Xinhua.

– Våldet är planerat, organiserat och kriminellt. Det anstiftas och styrs från utlandet, och utförs av laglösa i landet, enligt ett statligt uttalande som gjordes på måndagen, skriver Xinhua.

Senare under dagen uppgav vittnen för AP att 300 personer demonstrerat utanför Id Kah-moskén i staden Kashgar. Demonstranterna omringades av polisen, enligt ett vittne.

– Vi skrek åt varandra, men det blev inga sammandrabbingar, ingen fysisk kontakt, säger mannen, som kallar sig Yagupu, till AP.

Ett annat vittne, Maimaiti, som uppger att han arbetar på moskén, säger till AP att han hörde demonstranter och poliser skrika utanför.

”Ytterligare polarisering”

Oroligheterna följer på en konflikt mellan uigurer och etniska kineser vid en fabrik i södra Kina i förra månaden, skriver AP.

Nicholas Bequelin, Kina-expert vid organisationen Human Rights Watch, säger till nyhetsbyrån Reuters:

– Regeringen tillämpar sin färdiga mall som säger att alla etniska spänningar beror på komplotter utifrån.

– Den här händelsen skulle kunna leda till att ytterligare polarisera etniska grupper i Xinjiang. Den officiella reaktionen kommer att bli mer eller mindre den vi såg i Tibet – mer repression och hårdare kontroller, säger Nicholas Bequelin.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppmanade i ett uttalande Kina att uppträda med största försiktighet och skydda civila.