Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Svenska soldater i lång eldstrid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-30

En upprorsman dödades och två skadades när sju svenska soldater och afghanska säkerhetsstyrkor på tisdagen utkämpade en över två timmar lång eldstrid i nordvästra Afghanistan.

Ingen svensk ska vara skadad.

– Svenskarna patrullerade tillsammans med afghanska armén och polisen i regionen kring staden Darzab när de blev attackerade, säger Henrik Klingberg, press- och informationsofficer vid den svenska styrkan i Afghanistan.

Angreppet skedde längs en väg och inte i närheten av någon by eller stad. Ingen av svenskarna skadades. Försvarsmakten hade på tisdagen inga uppgifter om huruvida någon ur de afghanska säkerhetsstyrkorna dödats eller skadats.

Området ligger i en mycket bergig region, åtta mil – men tre timmars bilresa – sydväst om den svenska förläggningen i provinshuvudstaden Shebergan, och cirka tio mil från gränsen till Turkmenistan.

Afghansk eld

Upprorsmännen besköt de svenska fordonen, två bepansrade Toyota Landcruisers. Klockan var då 11.30 svensk tid. Därefter pågick skottväxling av och till i två och en halv timma. Sedan försvann upprorsmännen och svenskarna var på kvällen kvar på platsen.

Afghanska armén (ANA) kunde konstatera att en av angriparna dödats och två skadats. Enligt Henrik Klingberg ska de förmodligen inte ha dödats av svensk utan av afghansk eld.

– ANA har gett uppgiften, så jag antar att det är ANA som skjutit. Det är inte svensk eld, säger Henrik Klingberg.

En svensk förstärkningsstyrka på cirka 20 man fanns på tisdagskvällen en bit därifrån och kan rycka fram till patrullen om så skulle behövas.

Amerikanskt understöd

Under skottväxlingen fick svenskarna stöd av amerikanska plan ur den internationella Isafstyrkan. Planen var av typen A-10 Thunderbolt, ett plan byggt för att ge eldunderstöd åt marktrupper. Men enligt Klingberg behövde planen aldrig ge eld.

– Flyget observerade att upprorsmännen hade granatgevär och kulsprutor, men vi vet inte med vilka vapen eller ammunition den svenska truppen attackerades, säger Klingberg.

"De är inte ute och krigar"

Samtidigt som svenska soldater var involverade i den kanske hårdaste striden hittills i Afghanistan finns fyra riksdagsledamöter från försvarsutskottet på basen i Mazar-i-Sharif. En av dem är Isabella Jernbeck (M)

TT: Kan man säga att svenskarna är i krig?

– Alltså, är det så att de blir attackerade så måste de skjuta tillbaka, naturligtvis är det så. Däremot har de en fredsfrämjande insats. Men det är klart, att blir de själva utsatta eller hotade får de använda sina vapen. De är utsända för att stödja den afghanska armén.

TT: Och delta i ett krig?

– Jag vet inte om man uttrycker det så, men hamnar de i det läget så får de använda sina vapen, men de är inte ute och krigar. Det är mer informationsinhämtning som de svenska soldaterna har som uppgift. Det är den afghanska armén som ska göra insatserna, inte den svenska. Jag vill inte säga att svenskarna är ute i krig, säger Isabella Jernbeck.

Aftonbladets
bloggar

TT