Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nya Pirate Bay – så funkar det

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-30

”Det är 40 miljoner dollar i månaden potentiellt”

När nya Pirate Bay lanseras ska fildelarna få betalt för att fildela.

Pengarna ska komma från bland annat internetoperatörerna och från annonsörer.

– Vi använder fildelarkollektivet för att skapa nya tjänster som åstadkommer kostnadsbesparingar åt olika parter på nätet, säger Hans Pandeya, vd för GGF.

Det noterade aktiebolaget Global Gaming Factory X (GGF) meddelade i dag att företaget avser att köpa The Pirate Bay i augusti i år för 60 miljoner kronor.

Samtidigt tänker GGF köpa företaget Peerialism – som tagit fram ”nästa generationens fildelningsteknik" – för 100 miljoner kronor. Tanken är att den nya fildelningstekniken ska byggas in i det nya Pirate Bay.

”Operatörer har överbelastade nät”

Den 17 april i år dömdes fyra ansvariga för Pirate Bay till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadestånd av Stockholms tingsrätt. Men nu ska Pirate Bay bli lagligt, om GGF får som det vill.

I det nya systemet ska fildelarna få betalt för att fildela. Pengarna ska komma från bland annat internetoperatörer, som med hjälp av den nya tekniken ska få lägre belastning på sina nät och därmed lägre kostnader.

– Vissa bredbandsoperatörer har vid olika tillfällen överbelastade nät, och då vill man transportera bort datan. Det kan vara hundratals gigabyte som omedelbart måste bort. Internetoperatörerna har avtal med andra interetoperatörer och så betalar de ett marknadspris för varje gigabyte som transporteras bort. Vi kan nu med fildelarna se till så att trafiken optimeras och att data transporteras bort, säger Hans Pandeya.

– Vi skapar intäkterna som vi skickar vidare till fildelarna, säger Hans Pandeya.

Andreas Dahlström, teknisk chef vid Peerialism, förklarar tanken bakom det nya systemet:

– I dag står peer-to-peer-trafik för cirka 50 procent av den totala trafikvolymen på internet. Men i grunden fungerar det slumpmässigt: om du ska ladda ned en fil som finns hos din granne så kan det bli så att du ändå hämtar den från någon i Australien, och det är helt onödigt, säger han.

”Mycket snabbare”

– För den som laddar ned tar det längre tid, och det blir dyrare för internetoperatörerna. Dessutom får inte upphovsrättsinnehavarna betalt, säger han.

– Vi har skapat en teknologi efter hur internet egentligen är byggt, där man försöker hämta datan från den närmaste platsen. Finns datan hos grannen så hämtar du den hos grannen, och det går mycket snabbare, säger han.

Enligt Andreas Dahlström innebär den nya fildelningstekniken att trafikmängden för fildelning minskar med 25-50 procent för vissa operatörer, samtidigt som det går 30-150 procent snabbare för användaren.

Hans Pandeya säger att företaget diskuterat det nya systemet med internetoperatörer.

– Vi för diskussioner med olika operatörer, och de har testat vårt system.

Är operatörerna beredda att betala?

– Det har vi inte pratat om. Vi har inte varit i den situationen att vi haft världens största fildelarsajt och världens bästa teknik, det har vi offentliggjort i dag. Nu kan vi börja knacka dörr, säger Hans Pandeya.

Men att låta trafiken gå smartare på internet och låta internetoperatörerna betala för det är endast ett sätt som det nya Pirate Bay ska generera pengar på, enligt Hans Pandeya.

”40 miljoner dollar i månaden”

Andra sätt kan vara att utnyttja lagringskapacitet på användarnas hårddiskar, och genom intäkter från annonsering via Pirate Bay.

– Det är bara att räkna: en miljard sidvisningar – marknadspriset är fyra dollar per tusen visningar om man gör ett vanligt reklamavtal med Google eller Yahoo. Det betyder fyra miljoner dollar i månaden som kan komma in till Pirate Bay, säger Hans Pandeya.

– Men Pirate Bay är inte bara en vanlig sajt utan en sökmotor, och sökmotorer tjänar tio gånger mer eftersom det blir mer relevant. Så det är 40 miljoner dollar i månaden potentiellt – och det är bara reklam vi talar om. På ett år är det en halv miljard dollar vi kan tjäna om bara reklamen skulle lyckas, säger han.

– Det finns ett varumärke i fildelarvärlden och det är Pirate Bay. Det är en topp 100-sajt som vi har köpt för kaffepengar, säger Hans Pandeya.

Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens
sökmotor

ANNONS