Noterat bolag uppges köpa Pirate Bay

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-30

Köper webbsajten The Pirate Bay för totalt 60 miljoner kronor

Mjukvaruföretaget Global Gaming Factory X köper webbsajten The Pirate Bay för totalt 60 miljoner kronor.

Företaget ska lansera sajten som ett lagligt alternativ som ger ersättning till upphovsrättsinnehavare.

– Vi ska konkurrera ut dagens fildelare, säger Global gaming factorys vd Hans Pandeya.

Hans Pandeya, vd för Global Gaming Factory X.

Mjukvaruföretaget Global Gaming Factory X (GGF) uppger i ett pressmeddelande att det köper webbsajten The Pirate Bay för totalt 60 miljoner kronor, varav minst 30 miljoner i kontanter och resten i nyemitterade aktier. GGF är noterat på aktiehandelsplatsen Aktietorget.

Affären omfattar domännamnet med tillhörande webbsajter, däribland www.thepiratebay.org.

Peter Sunde, talesman för Pirate Bay, bekräftar affären.

– Vi känner att vi inte kan ta Pirate Bay vidare. Vi sitter i en lite låst position där inte så mycket händer och det saknas folk och pengar för att driva saker. Vi har hållit på alltför länge med Pirate Bay utan att saker händer. Det här betyder en ny växel för Pirate Bay, säger Sunde till TT.

– På internet är det så att om saker inte utvecklas så dör de.

Flera brasklappar

Samtidigt köper GGF teknikföretaget Peerialism, som har tagit fram en ny fildelningsteknik, för totalt 100 miljoner kronor, varav minst 50 miljoner i kontanter, enligt pressmeddelandet.

Tekniken har sitt ursprung från forskning som genomförts på SICS (Swedish Institute for Computer Science) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan).

GGF lägger in några rejäla brasklappar i pressmeddelandet: För att affärerna ska bli av krävs att bolaget erhåller finansiering, att en bolagsstämma godkänner dem samt att GGF och dess styrelse gör bedömningen "att de förvärvade tillgångarna kan användas på ett legalt och ändamålsenligt sätt".

”Strategisk position”

Bolaget räknar med att kunna slutföra köpen i augusti i år – och då ta över driften för The Pirate Bay.

"Genom förvärven av The Pirate Bay och Peerialism, kommer GGF erhålla en strategisk position på den internationella marknaden för digital distribution" skriver vd Hans Pandeya.

I samband med köpen har GGF för avsikt att lansera nya affärsmodeller "som möjliggör kompensation till innehållsleverantörer och upphovsrättsinnehavare".

"Innehållets skapare och leverantörer måste kunna få kontroll på sitt innehåll och få betalt för det. Fildelare behöver kunna ladda ner snabbare och med bättre kvalitet", skriver Hans Pandeya.

Stämmer överens med skadeståndet

Sedan handelsstoppet upphävts steg GGF:s aktie mycket kraftigt. Vid 10.30 var uppgången hela 122 procent.

Fortfarande har dock de flesta svenskar råd med ett helt knippe GGF-aktier: den kostar bara 40 öre styck. Det sammanlagda marknadsvärdet på bolaget är 125 miljoner kronor.

Att den kontanta delen av köpesumman överensstämmer med det skadestånd som personerna bakom The Pirate Bay dömts att betala är något som Pandeya inte vill spekulera i.

– Varför säljarna har valt den här kontantersättningen vet jag inte, men det är sant att det överensstämmer och det kan man ju spekulera i, säger han.

"Nu laddar vi upp"

På The Pirate Bay-bloggen skriver upphovsmännen att vinsten från försäljningen kommer att gå till olika projekt som handlar om yttrandefrihet, informationsfrihet och öppenhet i nät.

Det ”gamla gänget” kommer fortfarande finnas kvar och vara aktiva med internetfrågor.

–”Nu laddar vi upp för att gå in i nästa växel. TPB kommer nu att ha de ekonomiska muskler att låta människor utveckla det”

De hoppas att folk kommer att hjälpa till och skriver att det här är det bästa alternativet för alla.

Glad och lättad

Pengarna som Pirate Bay får för verksamheten kommer att placeras i ett bolag utanför Sveriges gränser. Med hjälp av bolaget ska en fond sättas upp och fondens medel ska användas för olika typer av internetprojekt.

– Det ska också bli en transparent verksamhet. Mycket av kritiken mot Pirate Bay har ju tidigare varit att den inte har varit transparent, säger Sunde till TT.

Han understryker också att ingen del av pengarna kommer ner i fickorna på någon av de personer som dömdes i Pirate Bay-rättegången.

Peter Sunde säger att han är glad och lättad och tycker att det är skönt att verksamheten som i dag sköts på amatörmässig basis nu får leva vidare i nya händer. Han är inte heller rädd för att de nya ägarna ska missbruka Pirate Bays namn.

– Om de gör någonting som användarna inte vill ha så dör Pirate Bay och det är den bästa försäkring vi kan få, säger Sunde.

ANNONS