Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Världen fördömer kuppen i Honduras

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-29

Fördömandena av kuppen i Honduras var eniga på måndagen. Ett allmänt krav från vänster till höger var att den störtade presidenten ska återinsättas.

Om en ny regim införs "kommer vi att störta den", sade Venezuelas president Hugo Chavez.

Men antydningarna om konkreta ingripanden uteblev i övrigt.

I Honduras huvudstad Tegucigalpa var stämningen återhållsam efter söndagens kupp, då president José Manuel Zelaya i pyjamas greps av militär och flögs till Costa Rica.

Enstaka skott hördes vid presidentpalatset dygnet efter. Reuters rapporterar att polisen använde tårgas mot ett 30-tal demonstranter utanför palatset, men ännu på måndagen fanns inga uppgifter om att någon skadats.

Ett par tusen anhängare försökte blockera presidentpalatset med barrikader av bråte, övervakade av soldater med stridsvagnar.

Opinionsstödet till Zelaya har krympt till cirka 30 procent. Ekonomin är svag och Zelaya har överraskat genom att närma sig Latinamerikas vänster, främst Venezuelas president Hugo Chavez.

Vänstermöte

I Nicaragua höll Chavez på måndagen möte med andra vänsterledare inom den nya ekonomiska vänsteralliansen ALBA.

Han förnekade att han planerade en invasion av Honduras.

– Vi är här för att stödja och respektera Honduras suveränitet, sade han.

Men han tillade att om en ny regim försöker ta över, då "kommer vi att störta den, det säger jag er". Men tidigare hot om militära ingripanden har inte förverkligats av Chavez.

I Kuba rekommenderade revolutionsveteranen Fidel Castro i sin tidningsspalt yngre honduranska officerare att ta över krigsmakten. Kubas utrikesminister gjorde ett uttalande där han betonade det regelvidriga i kuppen.

– Denna kupp har avlägsnat en legitim och konstitutionell regering, sade han.

Chavez hävdade att Kubas ambassadör hölls fången några timmar och att Venezuelas ambassadör misshandlades och sedan lämnades vid en vägkant.

USA mot kuppen

USA:s president Obama slog fast att USA betraktar Zelaya som Honduras laglige president.

– Jag uppmanar alla politiska och sociala aktörer i Honduras att respektera demokratiska normer.

FN-chefen Ban Ki-Moon krävde återinsättning av Zelaya och även OAS, Amerikanska staternas organisation, och EU fördömde kuppen.

Som tillfällig president utsåg parlamentet sin talman Roberto Micheletti, från Zelayas Liberala parti. Han införde omedelbart två dygns utegångsförbud.

– Jag har inte blivit president genom en statskupp utan i en fullständigt legal process, sade han.

Kuppen utlöstes av Zelayas önskan att ändra författningen så att en president kan sitta i två perioder.

TT