Pirate Bay-domaren inte jävig

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

Besked från hovrätten i dag

Domaren i Pirate Bay-målet, Tomas Norström, var inte jävig, slår hovrätten fast.

Därmed tas inte rättegången om.

Rådman Tomas Norström anklagades för jäv i Pirate Bay-rättegången.

– Det föreligger inte jäv. Vi har granskat de regler och vägledande rättsfall som finns om jäv och Europakonventionens krav på opartiska rättegångar. Vi har tittat på föreningarnas syften och stadgar och personens eventuella koppling till målet, säger hovrättslagman Anders Eka till Aftonbladet.se.

Pirate Bay-rättegången i våras ledde till att fyra män dömdes till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i böter.

Efter domen har domaren Tomas Norström fått hård kritik för att han varit medlem i flera föreningar med anknytning till upphovsrätt.

Grundlagsskyddad

Hovrätten konstaterar att domarens medlemskap i de kritiserade föreningarna visar på ett engagemang i frågor på immaterialrättens område "som i viss utsträckning kan sägas ske i rättighetsinnehavares intressen".

Men hovrätten tycker att det måste beaktas att rättighetsinnehavare åtnjuter grundlagsskydd i Sverige.

"Att en domare ställer sig bakom de principer som denna lagstiftning vilar på kan inte utgöra grund för jäv", skriver hovrätten i sin motivering.

Borde ha sagt något

Samtidigt får domaren Tomas Norström kritik för att han inte berättat före rättegången om föreningarna Sfu och Sfir som han varit styrelseledamot i.

"Hovrätten uttalar samtidigt i beslutet att domaren i detta fall - mot bakgrund av sitt sammantagna engagemang på immaterialrättens område - lämpligen borde ha upplyst i varje fall om sitt styrelseuppdrag", konstaterar hovrätten.

–Det hade varit bra. Då hade man kunnat hantera jävsfrågan i ett tidigare skede. Men det i sig är inget som undanröjer tingsrättens dom, säger Anders Eka till Aftonbladet.se.

"Rättsröta"

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström är upprörd och förvånad över hovrättens bedömning.

– Det här faller in i ett mönster. Det visar att det inte går att lita på det svenska rättsväsendet när det gäller upphovsrättsmål längre. Det här är rättsröta, helt enkelt, säger Engström till TT.

– Visserligen är det fel på lagarna också men dessutom visar det sig att domstolarna inte ens klarar att tillämpa lagarna på ett korrekt sätt. Jag har varit nämndeman i sju år och jag har aldrig sett ett så dåligt åtal som Pirate Bay-målet. Ändå dömde rätten till sanslösa straff.

Samtidigt bedömer Engström att hovrättens beslut, precis som Pirate Bay-domen, gynnar Piratpartiet.

– Det gör tydligt att enda sättet att vinna den här striden är politiskt. Det är en politisk fråga och den kommer att avgöras i riksdagsvalet 2010, säger Engström.