Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bokförlagen vann Ipred-strid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

Ephone tvingas mot sin vilja att lämna ut uppgifter

Bredbandsleverantören Ephone tvingas mot sin vilja att lämna ut uppgifter till fem bokförlag om vem som använt ett visst ip-nummer.

Om bolaget inte följer beslutet i Solna tingsrätt hotas företaget av ett vite på 750 000 kronor.

– Vi tänker inte vänta för att se om domen överklagas. Nu kör vi, säger Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi.

Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi.

Tingsrätten kom fram till att det fanns sannolika skäl för intrång i upphovsrätten och Ephone ska också betala förlagens rättegångskostnader på 75 000 kronor.

– Utslaget var väntat. Det här är en seger för upphovsrätten. Jag förutsätter att Ephone nu följer domstolens beslut och lämnar ut uppgifterna, säger Shadi Bitar, vd för Earbooks, ett av fem ljudboksförlag som fått rätt att få ut namnet bakom en ip-adress från nätoperatören Ephone.

”Ska utvärdera”

De fem förlagen har ännu inte beslutat hur de ska göra när de väl fått ut namnet på personen bakom de omfattande nedladdningarna.

– Vi har inte bestämt om vi gör en anmälan eller kräver skadestånd, säger Shadi Bitar.

Nätoperatören Ephone beklagar Solna tingsrätts beslut om att företaget måste lämna ut en av sina användares identitet.

– Domen är en väldigt komplex materia som vi nu ska utvärdera, sen får vi se om Ephone vill dra den här saken vidare, säger företagets ombud Peter Helle till TT.

”Synd och skam”

Nu börjar skivbolagens jakt på dem som olagligt laddar ner musik på nätet.

Hur det blir med historiska nedladdningar återstår att se, enligt Lars Gustafsson, men de som tänker ladda ner musik från och med nu bör ta sig i akt.

– Vi ska först analysera domen för att se om vår gamla bevisning håller. I vart fall kommer vi nu att inleda en intensifierad bevisinsamling för att kunna köra in nya ansökningar till tingsrätten, säger han.

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge säger:

– Det är synd och skam att Sverige ger privata intressen större befogenheter än polisen.

Nästa steg blir att alla operatörer börjar radera sina uppgifter, att det blir en konkurrensfördel av radera alla loggar, anser han.

– Tingsrättens dom innebär bara att första slaget har förlorats. Vi ska vända det och skapa fri kommunikation i ett öppet samhälle trots att monopolisterna försöker göra ett kabeltevenät av internet, säger han och syftar på att det senare innehåller en rad begränsningar.

Första fallet

När ipredlagen trädde i kraft den 1 april var fem ljudboksförlag först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja den. Förlagen, som har 15 författare som misstänks har drabbats av olaglig spridning av ljudböcker på internet, krävde att få reda på vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker.

Men nätoperatören Ephone vägrade att avslöja vem som använt ip-adressen med hänvisning till att det krävdes lösenord för att kunna ta del av verken. Därmed är de inte tillgängliga för allmänheten och det rör sig inte då om ett upphovsrättsintrång, enligt Ephone.

Förlagen valde då att vända sig till tingsrätten för att få ett så kallat informationsföreläggande, det vill säga att få användaren bakom ip-numret, vilket innebär att lagen nu prövats i domstol för första gången.