Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Obamas närmaste man – och piraternas nya fiende

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-23

Joe Biden är USA:s antipirat-svar på Sarkozy

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden är en djupt engagerad mot fildelning och för ökad övervakning på internet.

En överraskning efter Obamas nätbaserade presidenvalksampanj?

Nej, inte alls. Barack Obama är med på båten som satt full anfallskurs mot piratskeppet.

När Barack Obama vann presidentvalet låg internet och nya medier bakom en stor del av framgångarna. Sedan dess har dock presidenten legat lågt i frågor om internet, nätintegritet och fildelning.

Men i sin allra närmaste krets har han någon som inte lagt tand för tunga i – vicepresident Joe Biden.

"Det är ren stöld"

Biden är i högsta grad aktiv i frågorna – på de stora mediaföretagens sida.

Och för några veckor sedan lovade han att på en stor gala i med Hollywood-giganterna att han skulle tillsätta "rätt person" som chef för USA:s immaterialrättsmyndighet.

Det var fyra dagar efter att männen bakom Pirate Bay bedömts skyldiga, och Biden skrädde inte orden om vilken skada fildelning åsamkar.

– Det är ren stöld, stöld från artister och rent ut sagt från det amerikanska folket eftersom det leder till färre jobb och minskad inkomst, sade Biden vid tillställningen som anordnats av Motion Picture Association of America, en lobbyorganisation baserad i USA som representerar filmbranschen, rapporterar Cnet.

Obama drar åt tumskruvar

Joe Bidens första korståg mot piratverksamhet inleddes redan 2002, då han skrev ett brev till justitiedepartementet och uppmanade till åtgärder mot människor som kopierade filer över peer to peer-nätverk.

Men Biden agerar inte som ensam härförare.

President Obama har tydligt signalerat att han kommer att lyssna mer på skiv- och filmbranschernas önskemål än sina föregångare. Bland annat har han utsett den advokat som sänkte mjukvaruföretaget Grokster – som tillverkade en P2P-fildelningsklient – till en topposition i justitiedepartementet.

Obama-administrationen tog också i ett fildelarmål nyligen ställning för RIAA, branschorganisationen som företräder skivindustrin i USA, i ett fildelarmål.

Skydd mot terrorism

Men Obama har beundrare i båda läger. Det amerikanska Piratpartiet uppmanade sina anhängare att rösta på Obama i presidentvalet, eftersom han " är den enda som någonsin varit villig att överväga en förändring av upphovsrätten".

Samtidigt vann han röster i det motsatta lägret när han i ett tal om USA:s satsningar på internetsäkerhet sade att nationen måste "kontrollera nätet" för att skydda sig mot terrorism, hackare och bedragare.

– Det står nu klart att det virtuella hotet är en av de största ekonomiska och säkerhetsmässiga utmaningarna vi som nation måste bemöta. (...) I korthet så handlar USA:s välstånd under 2000-talet om nätsäkerhet och hur vi bemöter hoten.