Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Så kan du också tjäna 135 000 kronor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Mycket pengar – men mindre ansvar

Nej, 60 procent av Aftonbladets läsare skulle inte vilja ha statsministerjobbet.

Inte ens för Reinfeldts nya månadslön på 135 000 kronor i månaden.

Tur då, att man kan bli minst lika rik utan att bära ett helt land på sina axlar.

Arbeta fokuserat med att söka jobb, tycker karriärcoachen Nina Jansdotter.

Kan du tänka dig statsministerjobbet för 135 000 kronor i månaden? Det var frågan vi ställde till Aftonbladets läsare, och vid 21.30 hade cirka 60 000 svarat.

Närmare 40 procent av dem var helt övertygade, de skulle inte ta statsministerjobbet för några pengar i världen.

Läsaren Antimedialögn, 43 år, skriver så här: "Reinfeldt borde ha 135 000/mån enbart som kompensation för att ideligen bli uthängd i media."

Styr Sverige

Ytterligare 30 procent av läsarna är inte helt främmande för Reinfeldts uppgift, men skulle kräva högre lön för att själva ta sig an det stora ansvaret och krävande arbetet.

"Det är han som har det yttersta ansvaret för regeringens handlingar (...) Jag skulle inte i min vildaste fantasi vilja bli statsminister för denna lönen. Ett riktigt slitgöra, plus att man utsätter sig själv och sin familj för stora risker, skriver DarkWing, 20.

Men politiker blir man inte på grund av pengarna, skriver dielsalder, 24.

"För en person i liknande position som Reinfeldt, statsminister eller ej, där möjlighet att utvecklas, utveckla andra, eller ett helt land, att lämna något minnesvärt efter sig. Detta är en tillfredställelse pengar inte kan köpa".

Kamprad tjänar mer

Många läsare jämför också med vad chefer inom näringslivet tjänar:

"Med en utbildning i civilekonomi skulle han kunna skaffa sig ett jobb inom näringslivet och tjäna fyra gånger så mycket", skriver Call123Sim, 34.

Samtidigt tycker långt ifrån alla att det är rättvist med löneförhöjning i regeringen mitt under finanskrisen:

"Hur skall en politiker med fantasilöner någonsin kunna representera en arbetare som precis gått ner 20% i lön endast för att ha kvar sitt jobb?", undrar MasseB, 30

Undvik personalansvar

Nina Jansdotter, karriärscoach, säger att en statsminister får ge upp mycket för sitt jobb.

– Han har mycket ansvar, höga krav, får ta mycket kritik och måste försumma sin familj ibland. Det är klart 135 000 kronor låter mycket – men inte i förhållande till vad jobbet kräver.

Hur ska man då tänka om man vill tjäna mycket pengar – men ha lite ansvar och låg arbetsbörda?

– Till att börja med, satsa på ett jobb utan personalansvar. Och se till att jobba inom näringslivet – inte i offentlig sektor där du har mycket ansvar, lägre lön och måste hålla tuffa budgetar.

Byt jobb eller bransch

Jansdotter säger också att det är viktigt att man som person vågar satsa och ta risker, det är dessa personer som är vinnare när lönekuvertet kommer.

– Byt jobb ofta, gärna vartannat år. Byt tjänst om du vill vara kvar på samma företag. Och förbered dina löneförhandlingar noga med argument för varför lönen ska öka. Vad tillför du, varför har företaget nytta av just dig, vad har du åstadkommit? Synliggör dina resultat!