Fildelningen går under jorden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-20

Fildelningen är på väg att gå under jorden efter Ipredlagen. Nu ser företagen som döljer ip-nummer en miljonmarknad framför sig.

Redan om en månad kan 180 000 personer ha gömt sig hos Pirate Bay.

Bredbandsleverantören Alltele valde för några veckor sedan att låta en anonymiseringstjänst ingå gratis i abonnemanget. Företagets vd Ola Norberg hade väntat sig stort intresse från kunderna. Men det blev närmast en explosion. Snabbt hade över 4 000 kunder laddat ner anonymiseringsprogrammet.

– Vi hade en central server uppställd i Stockholm och den är ju nedkörd i gruset nu. Jag vet inte om vi haft någon tjänst någonsin som vi haft sånt intresse för. Fortsätter det på det här viset blir det dyrt för oss eftersom vi lagt ut det som gratistjänst, säger Norberg.

Anonymiseringstjänsten Relakks är en av många kommersiella anonymiseringstjänster. Företagen hjälper datoranvändare att dölja sin identitet på nätet mot en avgift, oftast i storleksordningen 50 kronor i månaden. Och allt fler fildelare väljer att dölja sitt ip-nummer.

Blev "överrumplade"

Relakks såg en dramatisk ökning av intresset när Ipredlagen trädde i kraft den 1 april. Företaget redovisar inte antalet kunder men konstaterar att antalet mer än fördubblades på någon månad.

– Vi har till och med haft stora problem med uppdateringar och support. Vi har blivit överrumplade, fast vi kanske inte borde ha blivit det, säger Jan Erik Fiske, styrelseordförande för Relakks.

Och anonymiseringsföretagen har numera en rejäl kundbas. Minst 1,5 miljoner svenskar fildelar regelbundet. Men siffran är osäker, inte minst sedan Ipredlagen trädde i kraft, men den kan också vara dubbelt så stor.

– Det här är bara början. Det här är på väg att explodera om politikerna fortsätter på samma linje, så att människor känner sig hotade på nätet. Vi ser en potentiell massmarknad på miljoner kunder, särskilt om övervakningen på nätet fortsätter att skärpas, säger Fiske.

Men maximerad vinst är inte enda skälet till att tjänsten startades, hävdar Fiske. Han tycker att det är viktigt att det finns en privat zon även på internet. Och Fiske tror att det till en del är en generationskonflikt.

– Den unga generationen upplever att man inte får vara ifred på internet, inte får stänga dörren om sig. Även i ett vanligt tryggt svenskt hem stänger familjemedlemmarna ibland dörren om sig, till exempel om man går på toaletten. Det gör man alltså även för människor som man älskar. Vad politikerna inte förstår är att människor vill ha en fredad zon även på nätet, speciellt de många unga människor som lever på nätet.

Dramatiska förändringar

Jan Axelsson driver undergroundwebplatsen Flashback och säljer därifrån en anonymiseringstjänst. Och Axelsson har samma erfarenhet. Men han vill inte avslöja hur många kunder Flashback har fått.

– Anonymiseringstjänsten blir ju populärare desto fler lagar som har tillkommit. Det var ganska dramatiska förändringar just när Ipredlagen infördes, det var minst en fördubbling, kanske en tredubbling.

Och Stefan B Grinneby, chef för Sitic, Sverige IT-incidentcentrum tror att trenden mot anonymisering kan vara starkare än många inser:

– Jag tror att även leverantörerna av anonymiseringstjänster underskattar det hela, det finns rätt många människor som vet hur man ska göra men inte orkat förut. Men nu gör de det, säger Grinneby.

– Min gissning är att det betydligt fler människor som har teknisk expertis och som använder de här systemen än för bara en liten stund sedan.

"Inget problem"

Och redan inom en månad kan Pirate Bays anonymiseringstjänst Ipredator vara i full sving. Tjänsten utlovades redan för någon månad sedan men har dragit ut på tiden. Men nu har 3 000 personer börjat beta-testa Ipredator och sedan är det dags för alla de som står i kön för att få gömma sitt ip-nummer med Ipredator.

"Det står 180 000 (!!!) i kön och vi hoppas att alla ska ha fått sin invite inom en månad", skriver piraterna på sin blogg.

Men Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén är inte oroad över att anonymiseringen ökar.

– Anonymiseringstjänsterna är sällan ett problem för oss. Någonstans lagras uppgifterna och även en kort lagringstid räcker för oss. Däremot är det här ett problem för alla brottsoffer som saknar egna utredningsresurser, säger Pontén.

TT