”Det är värre än vad ni ser i svensk media”
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18
Fyra iranier chattade med läsarna direkt från Teheran
Direkt från norra Teheran chattade svenska frilansjournalisten Rashelle Tehrani med Aftonbladets läsare i dag.
Med sig hade hon tre iranier, Nasrin, 45, hennes dotter Mona, 19 år och Ebi, 50.
– Ni får bara se en del av vad som händer här. Det är värre i verkligheten, säger Nasrin.
Svenska frilansjournalisten Rashelle Tehrani är på plats i Irans huvudstad där hon bevakat presidentvalet.
Med sig under chatten hade hon Ebi, 50 år och trogen anhängare till den sittande presidenten Ahmadinejad. På plats fanns även Nasrin, 45, hennes dotter Mona, 19, som stödjer presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi.
Här är sammandraget från dagens chatt – direkt från norra Teheran.
Lolo säger: Hur ser en vanlig dag ut för en vanlig iranier just nu? Går det att leva normalt trots demonstrationerna?
Nasrin svarar: Jag har inte haft en normal dag på 30 år. Går det att ha ett normalt liv när man lever i ett osäkert, odemokratiskt land?
i2:an säger: Vad säger folk på gatan? Är dom uppgivna, hoppfulla? Rädda?
Nasrin och Mona svarar: Vi är båda glada att det här händer. Det ger hopp om att något äntligen kan förändras här i Iran. Ebi svarar: Jag vet inte ett dugg, jag är bara en stolt medborgare. Hela min bil är full av dekaler med Ahmadinejad. Det är sjukt att det blir demonstrationer. Det Ahmadinejad gjort för oss har inte någon annan president gjort för folket förut. Jag är inte rädd.
jaffar säger: Är demostrationerna så våldsamma som de beskrivs?
Alla svarar: Det är värre i verkligheten. Ni visar bara en del av det som händer, ni vet inte vad som händer i hela landet. Det är helt enkelt vissa bilder ni får se om och om igen.
Håkan säger: Hur och var bor du i Teheran just nu och vilka bor du med? Hur ser deras vardagsliv ut?
Rashelle Tehrani säger: Jag bor på olika ställen. Just nu är jag i norra Teheran. Jag bor oftast hos medelklassfamiljer som jag känner. De tycker att det som händer är jobbigt. Alla jag känner har varit och röstat. En del har varit nöjda med resultatet, andra inte. Av de jag träffat har fler varit Mousavi-anhängare än tvärt om. Ett normalt liv går bara att leva under dagtid just nu, på kvällarna är det oroligt.
Elli säger: Kommer det att bli revolution??
Ebi säger: Nej, det tror jag inte.
Nasrin och Mona: Om vi skulle hitta någon som är bättre som ledare skulle det antagligen bli det. Just nu är vi bara oroliga för valfusket. Vi tror inte det skulle bli så mycket bättre om Mousavi vinner men det skulle i alla fall vara ett litet steg åt rätt håll, mot mer demokrati.
ThaKebab säger: Salam! Är det enbart demonstration i Tehran eller pågår det i mera städer och provinser? Och hur är läget med flyplatsen i Tehran?
Rashelle Tehrani säger: Det är demonstrationer i hela Iran men västerländsk media har bara fokuserat på Teheran. Tabriz, Shiraz, Marshad, Isfhan är bara några städer där det också protesteras. Flygplatserna funkar bra än så länge.
Aydin säger: Är du rädd att bli arresterad?
Rashelle Tehrani säger: Jag är väldigt försiktig. Jag går inte ut med kamera och mikrofon, jag försöker bete mig som vem som helst. Jag försöker att bara samtala med människor, utan att skrika ut vem jag är.
Jasmin säger: Hej Rashelle! Jag har alla mina kusiner i Iran jag är världsorolig! Vi ringer dag/kväll till dom flesta vi kan! En av mina kusiner gick ut för några dagar sen och blev slagen. Dom var nära på att slå honom med en batong men en kille räddade honom genom att putta till polisen. Hur vågade du åka till Iran?! Var du frivillig som åkte dit!? I såna fall VARFÖR!!
Rashelle Tehrani säger: Hej Jasmin. Jag åkte hit frivilligt för att följa valet eftersom jag följde det förra valet. Jag ville jämföra och bevaka hur allt gick till. Samtidigt ville jag träffa mina släktingar.
Det är hemskt det som pågår. Många ungdomar råkar illa ut tyvärr. Jag har själv inte blivit slagen men jag har blivit varnad av vakter och poliser som sagt till mig att gå hem eller att sluta ställa frågor.
sepideh säger: Hur ser läget ut om man ska åka till Iran på lördag? Borde man ställa in eller går det bra?
Alla svarar: Så länge du inte blandar dig i demonstrationerna, om du bara vill komma hit och träffa släktingar, så borde det inte vara några problem.
Göran säger: Hej. I demonstrationen, var det mest män som var närvarande? Får kvinnorna gå ut på gatan och demonstrera??
Nasrin och Mona svarar: Det börjar bli fler och fler kvinnor och unga kvinnor som demonstrerar. Framförallt bland Mousavis anhängare. Det finns även kvinnor från andra sidan som demonstrerar. Det är ingen fara för kvinnor att vara med i protesterna. Det är lika stor eller liten risk för dem att råka illa ut som männen.
Motvind säger: Hur är den inhemska rapporteringen av vad som händer? Vad sägs i lokal TV och i lokala tidningar?
Nasrin och Mona säger: Vi känner inte att det är någon rättvis bild. Det är bara anhängare till presidenten som får komma till tals.
Ebi säger: Jag tycker bara att det är Mousavi-anhängare som får komma till tals.
Rashelle säger: Jag tycker att det borde rapporteras öppnare om siffror, hur många som demonstrerar och hur många som dör. Jag saknar rapporter från båda håll. Man får ingen information om vad demonstranterna verkligen vill. Journalisterna frågar inte vad de egentligen vill, annat än att det handlar om valfusket. Det är så mycket mer bakom som man inte får reda på.
Joseph säger: Hur länge kommer demonstrationerna pågå?
Ebi säger: I morgon kommer allting att ta slut för vår andliga ledare kommer att hålla ett tal under fredagsbönen och sen blir allting lugnt. Mousavi kommer att be om ursäkt i tv för allt, tror jag.
Nasrin och Mona säger: Vi har ingen aning. Vi tror inte att det kommer att ta helt slut i morgon.
Muhamed säger: Hej Rashelle.Hur känns det att vara där just nu och tror du att demonstrationerna kommer att hjälpa för eventuellt nyval?
Rashelle Tehrani säger: Jag vet inte alls om det kommer att bli ett nytt val. Först måste vi se vad som hänt när rösterna räknats om, om det varit valfusk eller inte. Vi får ta ett steg i taget. Hur det känns att vara här nere? Det är blandade känslor.
Nasrin och Mona säger: Tack så mycket. Vi är glada för er skull att ni bor i ett demokratiskt land, vi hoppas vi med kan göra det någon dag.
Ebi säger: Det är svårt att veta vad ni tycker om Iran, men alla här hoppas på det bästa.
Kronologi: Iranvalet – detta har hänt
Lördag den 13 juni: President Mahmoud Ahmadinejad är med nästan 63 procent av rösterna omvald, meddelar myndigheterna. Mousavi uppges ha fått 34 procent. Enligt de officiella uppgifterna avstod bara 15 procent från att rösta – enligt oppositionsutspel uppgick snarare valdeltagandet till endast 15 procent. Gatuprotester blir på kvällen delvis våldsamma. En del medier, mobil- och internettrafik stoppas.
Söndag den 14 juni: Ahmadinejad deltar i stor segerdemonstration i Teheran. Även regimkritiker demonstrerar, drabbar stundtals våldsamt samman med polis. "Högste ledaren" Ali Khamenei ber Väktarrådet att utreda uppgifter om valfusk.
Måndag den 15 juni: Mousavi visar sig offentligt för första gången efter valet, håller tal från biltak på Revolutionstorget i Teheran. Upp till två miljoner av hans anhängare marscherar i staden.
Tisdag den 16 juni: Det bekräftas att gatuprotesterna kostat liv, om än oklart hur många. Utländska journalisters ackrediteringar dras in, de får inte längre rapportera från Teherans gator. Även från andra städer, som Mashhad, Isfahan och Shiraz, kommer uppgifter om våldsamma protester. Väktarrådet beordrar omräkning av rösterna i vissa valkretsar.
Utländska medier förbjuds övervaka "icke godkända" demonstrationer. USA, Storbritannien och Israel anklagas för att lägga sig i Irans inre angelägenheter.
Onsdagen den 17 juni: Mousavi upprepar kravet på omval och uppmanar sina anhängare att demonstrera på torsdagen.
Tiotusentals Mousavianhängare trotsar förbudet att samlas och deltar i en tyst protestmarsch genom centrala Teheran. Statlig tv visar bilder från manifestationen .
Torsdagen den 18 juni: Mousavi utropar torsdagen till en sorgedag för de demonstranter som dödats under demonstrationerna. Tiotusentals anhängare till Mir Hossein Mousavi samlas i centrala Teheran, många är klädda i svart.
(TT)