Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Nya massmöten i dag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-18

Sorgedag utlyst i Iran

Regimanhängare har samlats i Teheran för att synliggöra sitt stöd för ayatollan och president Ahmadinejad.

Regimen i Iran försöker allt mer tysta media och lägga munkavle på kritiska röster på internet.

Men folket i Iran demonsterar ändå.

Just nu har hundratusentals samlats i centrala Teheran för ett massmöte.

Just nu går protesterna i Iran in på sitt sjunde dygn och hålls ett massmöte i Teheran. Torsdagen är av den besegrade presidentkandidaten Mousavi utlyst som en sorgedag för de som dött i protesterna.

Hundratusentals anhängare till Mir Hossein Mousavi hade sent på kvällen samlats i centrala Teheran under för att offentligt sörja dem som dödats under demonstrationerna tidigare i veckan, skriver TT.

Ögonvittnen berättar att Imam Khomeiny-torget är fullpackat med svartklädda människor som bär på levande ljus.

"Var är våra bröder?" står det på en banderoll, "Varför dödade ni våra bröder" lyder texten på en annan.

Folk demonstrerade med tejpade munnar

Samtidigt rapporteras det att fler regimkritiker har gripits. Ebrahim Yazdi och Mohammad Tavasoli, som båda räknas som veteraner inom den iranska revolutionära rörelsen (ILM) uppges ha gripits i går.

I går marscherade även tusentals människor på gatorna, trots 33 graders värme. Många demonstrerade med tejp över sina munnar som ett tecken på att de tycker att deras röster tystats.

Journalister tystas

Svenska Rashelle Tehrani, ursprungligen från Iran, var på plats i Teheran redan innan det omdebatterade presidentvalet i fredags.

Hon har på nära håll följt miljondemonstrationerna och pratat med människor på gatorna.

Men hon döljer både sin kamera och sitt block när hon är på stan.

De iranska myndigheterna har förbjudit all utländsk media att rapportera från protestmarscherna mot det misstänkta valfusket. Regimen försöker med hot om rättsliga följder förhindra journalister att rapportera något som kan "förvärra läget" och försöker även lägga munkavel på de lokala medierna.

– Det kommer inte fram så mycket information. Fortfarande är det officiella dödstalet från demonstrationerna åtta döda. Men varje dag sätts nya dödsannonser upp på stan. Ingen får säga om de döda avlidit i samband med demonstrationerna men det är ju så klart vad folk tror när det handlar om till exempel 17-åriga pojkar som dött de senaste dagarna, säger Rashelle.

– Jag har pratat med många iranier på gatorna. Vad de flesta verkar tycka är viktigt är att det ekonomiska läget i landet ska bli mer stabilt, just nu har ju folk knappt råd att köpa kött. Vem som blir president är mindre viktigt, bara inflationen försvinner, säger Rachelle.

Kronologi: Iranvalet – detta har hänt

Lördag den 13 juni: President Mahmoud Ahmadinejad är med nästan 63 procent av rösterna omvald, meddelar myndigheterna. Mousavi uppges ha fått 34 procent. Enligt de officiella uppgifterna avstod bara 15 procent från att rösta – enligt oppositionsutspel uppgick snarare valdeltagandet till endast 15 procent. Gatuprotester blir på kvällen delvis våldsamma. En del medier, mobil- och internettrafik stoppas.

Söndag den 14 juni: Ahmadinejad deltar i stor segerdemonstration i Teheran. Även regimkritiker demonstrerar, drabbar stundtals våldsamt samman med polis. "Högste ledaren" Ali Khamenei ber Väktarrådet att utreda uppgifter om valfusk.

Måndag den 15 juni: Mousavi visar sig offentligt för första gången efter valet, håller tal från biltak på Revolutionstorget i Teheran. Upp till två miljoner av hans anhängare marscherar i staden.

Tisdag den 16 juni: Det bekräftas att gatuprotesterna kostat liv, om än oklart hur många. Utländska journalisters ackrediteringar dras in, de får inte längre rapportera från Teherans gator. Även från andra städer, som Mashhad, Isfahan och Shiraz, kommer uppgifter om våldsamma protester. Väktarrådet beordrar omräkning av rösterna i vissa valkretsar.

Utländska medier förbjuds övervaka "icke godkända" demonstrationer. USA, Storbritannien och Israel anklagas för att lägga sig i Irans inre angelägenheter.

Onsdagen den 17 juni: Mousavi upprepar kravet på omval och uppmanar sina anhängare att demonstrera på torsdagen.

Tiotusentals Mousavianhängare trotsar förbudet att samlas och deltar i en tyst protestmarsch genom centrala Teheran. Statlig tv visar bilder från manifestationen .

Torsdagen den 18 juni: Mousavi utropar torsdagen till en sorgedag för de demonstranter som dödats under demonstrationerna. Tiotusentals anhängare till Mir Hossein Mousavi samlas i centrala Teheran, många är klädda i svart.

(TT)