Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Miljontals trotsar förbudet i Iran

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-15

De iranska myndigheterna förbjöd protestmötet – men det hindrade inte folket.

I kväll samlades nära två miljoner människor i Teheran för att protestera mot det misstänka valfusket.

Strax efter sex på kvällen rapporterades skott ha avlossats in i folkmassan och minst en person dött.

Myndigheter förbjöd folket att hålla en landsomfattande protest mot helgens valresultat där den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad vann med förkrossande mariginal.

Men den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavis anhängare vägrade lyda.

Mousavi möttes av jubel

I dag, vid 15-tiden på eftermiddagen, började hundratusentals iranier att samlas mellan Revolutionstorget och Frihetstorget i Teheran för att delta i den förbjudna protesten.

När kvällen kom hade den siffran stigit till närmare två miljoner människor enligt AFP.

De enorma folkmassorna som samlats utmed vägkanterna och på Revolutionstorget jublade när den besegrade presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi anslöt sig till protestmötet.

– Mousavi, vi stödjer dig! ropade folket.

Stående på taket till sin bil talade en leende Mousavi till folket:

– Folkets röst är viktigare än mig eller andra enskilda personer, sa han.

Mousavis hustru Zahra Rahnavard sa:

– Vi kommer att kämpa till slutet.

Skott har avlossats

Till en början gick protestmötet lugnt till väga trots de gigantiska folkmassorna.

Men strax efter sex på kvällen svensk tid rapporterade nyhetsbyrån AP:s utsända att skott avlossades. Milis som stödjer den sittande presidenten ska ha skjutit mot demonstranterna och minst en ska av avlidit och flera skadats svårt.

Flera skott hördes och en pelare med svart rök sågs stiga mot himlen ovanför ett av de torg i Teheran där hundratusentals människor samlats i protest mot det ifrågasatta omvalet av president Mahmoud Ahmadinejad.

Människor flydde springade från platsn när polisen avfyrade tårgas samtidigt som dussintals demonstranter tände eld på motorcyklar, sade AFP:s fotograf.

Men i det stora hela beskrivs protestmarschen som fredlig och lugn. Enligt den arabiska tv-kanalen Al Jazeera har många tagit med sig sina barn till mötet.

Våldsamma kravaller

Protesterna i Iran började i helgen när de officiella valresultaten blev offentliga. Enligt siffrorna fick den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad segern med 63 procent av rösterna.

Valfusk, utropade oppositionen och två dagars våldsamma kravaller utbröt i Teheran.

På gatorna i huvudstaden kastades det sten, bussar brann och varningsskott sköts. Inte sedan 90-talets studentuppror har liknande scener spelats upp på Teherans gator, enligt TT.

170 gripna

Drygt 170 personer greps under helgen, däribland flera högt uppsatta reformpolitiker, och myndigheterna anklagas för att ha stoppat utgivningen av flera tidningar som inte stöder den omvalda presidenten.

Både Mousavi och en annan reformkandidat, Mehdi Karroubi, har anklagat myndigheterna för valfusk och krävt att resultatet ogiltigförklaras.

Mousavi menar att det under valdagen var brist på valdokument och att hans kampanjkontor angripits.

Irans mäktiga Väktarråd, en grupp av domare och jurister, har meddelat att de mottagit två formella anmälningar om valfusk och att de kommer med ett utlåtande inom tio dagar, rapporterar CNN.

Mediekrig

Mobiler och internet har hela tiden varit viktiga kommunikationsvägar för oppositionen. Flera gånger innan, under och efter valet har mobiltelefonnät och webbsajter som Facebook och Youtube stängts ner.

Nu pågår ett twitteruppror styrt av reformister inifrån Teheran. Under kvällen har reformister hackat sig in på regimens största webbsidor. Bland andra www.ahmadinejad.ir, och www.khamenei.ir fungerar inte längre.

Att nära två miljoner samlas till ett spontant protestmöte som i dag är unikt, enligt Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson, även om han säger att man ska betrakta siffrorna med en viss skepsism.

– När det gäller spontana demonstrationer som utgår från spontan vrede kan jag inte komma på något liknande. Sen gäller det att minnas att Iran är ett väldigt folkrikt land, säger han.

Vad tyder det på?

– Att folk är väldigt trötta på religiös diktatur och att de ser det här som en chans att öka friheten.

Här pågår
protestmötet
Aftonbladets
bloggar