Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Släpptes för miljonbelopp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-13

Svensk polis inblandad i utredningen när finsk miljardärsdotter släpptes

Hanna Nurminen (till höger) kan andas ut efter att hennes dotter Minna, 26, hittats chockad men välbehållen i ett skogsparti i Åbo.

Den 26-åriga miljardärsdottern hölls kidnappad i två och en halv vecka.

I natt frigavs hon efter att ett miljonbelopp betalats ut som lösen.

Minna Nurminen var chockad – men oskadd.

Här – i ett parkeringsgarage i Åbo – hittades på fredagen en del av lösensumman. Pengarna hamnade av okänd anledning här under kidnapparens flykt.

Minna Nurminen är dotter till Finlands rikaste kvinna, Hanna Nurminen, ordförande för Kone-koncernens stiftelse.

Hon kidnappades i sitt hem utanför Helsingfors för drygt två veckor sedan. Natten till lördagen påträffades hon välbehållen i en skog i Vahto utanför Åbo.

– Det har varit en fruktansvärd tid för familjen, säger kvinnans morbor Niklas Herlin till tidningen Uusi Suomi.

Något gick snett

Polisen grep på lördagen en person som misstänks ligga bakom kidnappningen. Enligt uppgift rör det sig om en finländare i medelåldern. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Mannen hade begärt en lösesumma i miljonklassen för direktörsdottern.

En väska med pengar lämnades i fredags i ett parkeringsgarage i Åbo, de ska vara en del av lösensumman. Enligt uppgift rör det sig om flera miljoner euro.

Men något gick snett när kidnapparen skulle hämta pengarna – han fick bara med sig en del. Resten hittades av en privaperson som gav dem till polisen.

Ett halv dygn senare återfanns Minna. Chockad – men oskadd.

Svensk polis inblandad

Spaning i fallet har skett utanför Finlands gränser. Även svensk polis har varit inkopplade i ärendet.

– Det stämmer att rikspolisstyrelsen har varit inblandade, men vi lämnar inga kommentarer i fallet utan hänvisar till finsk polis, säger presstalesmannen Varg Gyllander.

"Unikt fall"

Från början trodde MInna Nurminens familj att hon försvunnit frivilligt, men efter tre dagar anmälde familjen henne försvunnen. När det stod klart att det handlade om en kidnappning sattes en enorm polisoperation igång i samarbete med gränsbevakning, tullen och försvaret.

– Fallet är unikt, liknande kidnappningsfall har aldrig tidigare skett i Finland och jag önskar att det aldrig händer igen, säger kriminalkommissarie Kari Tolvanen till Hbl.

Minna Nurminen mår efter omständigheterna väl.

Tipsa |
Aftonbladet