Oro efter Ahmadinejads seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-13

Foto: Scanpix

President Ahmadinejads seger i Iran innebär att världen blir mer osäker.

I Teheran mottogs beskedet med bestörtning bland reformvännerna.

Polis och demonstranter drabbade samman och staden skakas av vilda kravaller.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Iransk polis drabbade samman med demonstranter i Teheran redan under natten till lördagen, rapporterar AFP.

Efter att valkommissionen på lördagen uppgett att president Mahmoud Ahmadinejad stod som segrare i presidentvalet ökade spänningarna till stormnivå.

Polis och demonstranter slåss med stenar, batonger och sparkar.

– Risken finns att det blir jättedemonstrationer på gatorna som regimen sedan slår ner, säger Aftonbladets utrikespolitiske kommentator Wolfgang Hansson.

Konfrontation trolig

Hansson är även oroad över valresultatet ur ett globalt perspektiv.

– Det är ett resultat som inte direkt främjar avspänning och fred i Mellanöstern. Någon gång framöver kommer det att bli en konfrontation mellan USA och Iran, eller Israel och Iran.

Både Israel och USA har starkt motsatt sig att Iran utvecklar kärnvapen – och ansatserna till diplomati och samtal riskerar nu att övergå i attacker.

– Israel är måna om att göra något innan Iran har hunnit utveckla sina kärnvapen. Ahmadinejad har en extremt fientlig hållning mot Israel, han hävdar ju i princip att de ska utplånas som stat.

Khamenei på Ahmadinejads sida

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei prisar Mahmoud Ahmadinejads seger i valet och kallar det "en verklig fest". Han uppmanar också demonstranterna att hålla sig lugna.

– Den religiösa ledaren Khamenei är den som bestämmer ytterst och det här är ju en tydlig signal att Khamenei håller Ahmadinejad om ryggen, säger Hansson.

Han säger eftersom Ahmadinejad stått för kärnvapenutvecklingen i stor grad, och Khamenei så tydligt stödjer honom – så är det tydligt att regimen kommer att fortsätta att ta fram kärnvapen.

Valfusk?

Utmanaren Mir Hossein Mousavi och hans anhängare vägrar att godta det officiella resultatet.

"Jag protesterar å det bestämdaste mot de talrika och uppenbara oegentligheterna och jag tänker inte ge mig inför denna farliga charad. Detta beteende hos vissa tjänstemän äventyrar den islamiska republikens grundpelare och kan leda till tyranni", meddelade Mousavi i ett uttalande.

– Det är definitivt så att det finns väldigt många människor i Iran är övertygande om att det förekommit fusk. Och det finns inga skäl att ha någon större tilltro till regimen när det gäller demokratisk legitimitet, säger Hansson.