Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så ser PP:s väljare ut

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2009-06-10

Unga, arbetslösa män dominerar enligt SVT: vallokalsundersökning

Piratpartist, här har du dig själv.

I alla fall enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Du är en ung, arbetslös man som inte gillar politiker och du sätter aldrig din fot i kyrkan.

– Vi har en gryende generations- och könskamp vid valurnorna, sa statsvetarprofessor Sören Holmberg när han analyserade Sveriges televisions vallokalsundersökning.

Drygt 7 770 personer hade svarat på frågor före och under valdagen på fyra platser runt om i Sverige.

I svaren finns bakgrunden till Piratpartiets framgångar – och en ledtråd till de etablerade partierna som vill förhindra deras framfart i kommande val.

Den typiske piratpartisten är först och främst en man. Dessutom en ung man. I åldersgruppen 18 – 30 år är Piratpartiet faktiskt det populäraste alternativet att rösta på. Särskild högt stöd finns bland de yngsta väljarna mellan 18 och 21 år. Här finns också förklaringen till att många av anhängarna saknar högre utbildning.

Varken höger eller vänster

De flesta har bara hunnit med gymnasiet eller en folkhögskoleutbildning. Men här finns även personer som studerat eller tagit examen på högskolenivå. Många piratpartister är arbetslösa eller studerar.

Bland dem som har ett jobb tillhör fler gruppen arbetare än gruppen tjänstemän.

En typisk pirat är något mer vänster än höger. Men nästan var tredje person som har röstat på Piratpartiet väljer ingen sida alls.

I valet till EU-parlamentet stal Piratpartiet väljare från samtliga partier. Men främst drabbades Sverigedemokraterna som tappade 14 procent av sina potentiella väljare till piraterna.

De har även en annan sak gemensamt med SD:s väljare: De gillar inte politiker. 24 procent av personerna som röstade på Piratpartiet hade ”mycket litet” förtroende för svenska politiker. För Sverigedemokraternas väljare var motsvarande siffra 31 procent.

Går inte i kyrkan

– Det här är ganska typiskt för partier som inte är så etablerade, säger Sören Holmberg.

Vad piraterna ägnar sin fritid åt framgår inte av SVT:s undersökning. Men en sak står i alla fall klar: De spiller inte tid på kyrkobesök.

Bland dem som sa att de aldrig går i kyrkan hörde tolv procent till gruppen som hade lagt sin röst på Piratpartiet.

Sören Holmberg ser framförallt en trend i de svenska väljarnas beteende. Yngre röstar annorlunda än äldre och kvinnor röstar annorlunda än män. I fallet Piratpartiet är det extra tydligt. Men även Feministiskt initiativ sticker ut genom att ha en väldigt hög andel kvinnliga väljare.

Hur oroliga ska då våra politiker vara för konkurrensen från piraterna? En del tröstar sig nog med den del av statistiken som visar att EU-valet är en sak, riksdagsvalet en annan.

Av dem som röstade på Piratpartiet sa bara runt 40 procent att de skulle göra samma sak i ett riksdagsval.

Mer ur undersökningen

Marit Paulsen och Folkpartiet snodde Moderaternas väljare. 17 procent som i ett riksdagsval hade röstat moderat röstade i EU-valet på Folkpartiet. Även Vänsterpartiet tappade en hel del röster, främst till Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

Personvalets stora vinnare blev enligt VALU Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ och Alf Svensson, Kristdemokraterna. Det var i alla fall dessa partiers väljare som mer än andra valde att personkryssa.

Väljarna valde i första hand parti efter partiernas EU-politik, i andra hand efter partiernas inrikespolitik. Här är trenden tydlig: Inrikespolitiken vinner mark för varje EU-val som går.

Vi tycker bara mer och mer om EU. 70 procent av de tillfrågade tycker att Sverige ska vara kvar i unionen. 18 procent vill att vi lämnar. 12 procent har ingen åsikt i frågan.

Bloggsök - Svensk bloggsökmotor - Bloggportalens
sökmotor

Följ ämnen i artikeln