Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

– Så är kungabarnen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-02

Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson chattade med läsarna

Jenny Alexandersson är Aftonbladets hovreporter.

Lissie säger: Vad kommer du att göra på aftonbladet?
Jenny Alexandersson säger: Hej Lissie, jag kommer att bevaka kungahuset med fokus på kronprinsessan och Daniel inför bröllopet nästa sommar. Men jag kommer även berätta om vad resten av kungafamiljen har för sig och skriver även om det utländska kungafamiljerna.
loppan säger: Hur får du veta saker om kungahuset? Vem berättar?
Jenny Alexandersson säger: När jag är ute på fältet och jobbar så skriver jag ju om det kronprinsessan och de andra i familjen upplever och är med om. Men jag gissar att du menar uppgifter som är mer privata? Jag berättar inte vilka källor jag har, de är skyddade av svensk lag, så är det för alla journalister. Men ibland blir jag förvånad över vem som berättar saker...
Pocahontas säger: Hur länge har du följt kungafamiljen? Vad är roligast med ditt jobb?
Jenny Alexandersson säger: Jag har bevakat kungahuset i sex år nu. Roligast är att få berätta om speciella händelser som t ex förlovningen som ju är något som alltid kommer att finnas med i historieböckerna. För första gången någonsin blir en helt vanlig kille en prins.
Dessan säger: Berätta om kronprinsessans förlovningsring du som sett den i verkligheten! Är det platina, hur många ct osv?
Jenny Alexandersson säger: Ringen är jättefin även på nära håll. Jag gissar att den är av vitguld eller platina med en stor diamant.
Glenning säger: Hur är kungabarnen som personer – egentligen. När inte kameran är på liksom.
Jenny Alexandersson säger: Kronprinsessan Victoria har en skön humor och hon älskar att få andra att skratta. Bakom kulisserna skämtar hon ofta med fotograferna. Madeleine har ibland ett blygt drag, hon är inte alls så jätteförtjust i att bli fotograferad. Carl Philip är försiktig och ogillar uppmärksamheten, men när jag träffade honom igår var han väldigt öppen och glad. När han är i en miljö som han trivs i så är han en kanonbra pr-prins.
Stoffe säger: När tar kronprinsessan Victoria över som regent?
Jenny Alexandersson säger: Hon blir drottning den dag som kungen inte finns i livet längre. Kungen har inga planer på att gå i pension och lämna över kronan till Victoria. Därför ser hon inte fram emot den dagen för det betyder att hennes pappa inte lever längre. Det kan hända att kronprinsessan inte blir drottning förrän hon själv når pensionsåldern, Bernadotterna brukar blir gamla.
Glenning säger: Hur laddar du för Victorias och Daniels bröllop?
Jenny Alexandersson säger: Det är skönt att det är ett helt år kvar, det finns gott om tid att förbereda allt. Daniel och Victoria är just nu mitt uppe i bröllopsplaneringen och jag förbereder mig genom att samla så mycket material jag kan och se till att allt flyter på.
säger: hur mycket kommer detta bröloppet kosta ,och vem betalar?
Jenny Alexandersson säger: Vi kan räkna med ett bröllop för tiotals miljoner. Det danska bröllopet mellan Frederik och Mary gick på nästan 25 miljoner. Skattebetalarna står för en del av det, men jag tror att kungen kommer att göra som drottning Margrethe och bidra med en stor del ur egen ficka.
Sassa säger: Säger man kronprinsessan till Victoria, men duar Carl Philip och Madeleine?
Jenny Alexandersson säger: Jag säger kronprinsessan till Victoria, mest för att jag vet att hon vill det och för att jag har respekt för hennes yrkesroll. Jag säger prinsen till Carl Philip och prinsessan till Madeleine, men ingen av dem blir sura om man råkar säga du. Det händer ändå rätt ofta när de träffar folk.
jennie säger: vilken nyhet skulle vara roligast att berätta gällande kungahuset?
Jenny Alexandersson säger: Efter bröllopet så vore det såklart kul att kunna berätta att kronprinsessan är gravid.
Siiv säger: Vet du något om hur Daniel tar all publicitet?
Jenny Alexandersson säger: I början var han inte så förtjust i publiciteten, men har vant sig. Idag tycker jag att han klarar det bra.
lisa säger: Hej! Tror du att Victoria kommer att vara öppnare med sitt personliga liv än kungen&Silvia varit? Kommer vi att få se mer hemma hos?
Jenny Alexandersson säger: Jag hoppas att hon blir det, det skulle både hon och Daniel vinna på. Men några hemma hos som danska kronprinsparet har bjudit på tror jag inte att vi kommer att få se.
cMiZZAe säger: Vad är det bästa med att jobba på Aftonbladet?
Jenny Alexandersson säger: Det är en stor redaktion med många härliga kollegor!
EllaS säger: Eftersom du verkar ha bra koll om hur dom lever osv. Skulle du själv vilja leva det livet dom lever?
Jenny Alexandersson säger: Nej det skulle jag inte vilja. Jag tror aldrig att man vänjer sig vid uppmärksamheten. Det finns visserligen fördelar med ett kungligt liv, men in mina ögon väger det aldrig upp för priset man får betala. Victoria har berättat att hon gärna skulle velat jobba med djur, helst som veterinär om hon inte var kronprinsessa.
Moderator säger: Här kommer den sista frågan för i dag
säger: vilka får kkomma på bröllopet??
Jenny Alexandersson säger: Vi kan räkna med flera hundra gäster, främst släktingar och vänner till paret men även representanter för riksdag och regering. Många kungligheter från utländska kungahus kommer (Danmark, Norge, Holland, Belgien, Luxemburg, England, etc). Självklart kommer Daniels föräldrar att sitta längst fram tillsammans med kungaparet.