55 strandsatta valar döda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-30

55 grindvalar strandade utanför Kapstaden i Sydafrika.

Trots att hundratals frivilliga har försökt hjälpa valarna ut i havet igen har 13 dött av utmattning och 42 skjutits.

Räddningstjänsten och hundratals frivilliga försökte med gemensamma krafter få den strandsatta flocken att återvända till Atlanten från den bergiga kustremsan vid Kommetjie Beach nära samhället Llandudno.

Valexperter och volontärer lyckades först föra tillbaka 20 av valarna till havet trots dåligt väder och höga vågor. Men många av valarna som återfördes till havet med hjälp av bland annat anläggningsmaskiner slungades dock tillbaka mot land av vågorna.

I morse bekräftade sjöräddningssällskapet att alla valar dött. 13 av utmattning på den varma stranden, 42 sköts till döds.

Misstolkar ljudvågor

Craig Lambinon från det nationella sjöräddningssällskapet sade att orsaken till strandsättningen i lördagsgryningen var okänd, men att det var första fallet med så många valar på kustremsan mellan Kapstaden och fiskesamhället Hout Bay.

Orsaken till valars strandning kan bero på att deras ekolodsystems ljudvågor misstolkar en långgrund kust för ett fiskstim och att de söker sig till stimmet för föda.

Atlanten utanför Sydafrikas södra kust är en populär parningsplats för valar likt den trubbnosiga grindvalen under vintersäsongen.