Fimpa glasspinnen i sommar

Uppdaterad 2017-09-28 | Publicerad 2009-05-27

"Glass är direkt hälsovådligt"

Var tredje svensk äter glass en gång i veckan. Men se upp!

Kombinationen mycket socker och fett är en riktig sjukbomb.

Se upp för glassen i sommar. Välj gärna sorbet och undvik glassar som är sötade med glukos.

Chalmersprofessor Göran Petersson vill få oss att fimpa glasspinnen i sommar.

– Den enda konstruktiva lösningen är att sluta äta glass. Glass innehåller ju inte mycket annat positivt, ingen näring. Den är inte bara meningslös, den är direkt hälsovådlig, säger han till GP.

Farlig kombination

Socker är dåligt. Fett är dåligt.

Vi har hört det förut. Men enligt Göran Petersson, som forskat om hur socker och fett samspelar och påverkar blodsockernivå, insulinutsöndring och fettinlagning, är det just kombinationen som är extra farlig.

– Jag vill lyfta fram den farliga kombinationen av socker och fett. Glass innehåller ofta ovanligt mycket av båda, säger han till Göteborgsposten.

Fettet lagras

När sockret från glassen höjer sockerhalten i blodet utsöndras hormonet insulin. Det gör att transporten av socker till cellerna ökar.

Det betyder att sockret förbränns till energi, medan fettet lagras med hjälp av insulinet, skriver Göteborgsposten.

Socker som sötas av glukos höjer sockerhalten i blodet mer än vanligt socker som är en kombination av glukos och fruktos.

Svårt för sockerberoende

Lightglasserna innehåller mindre socker men ofta syntetiska tillsatser som spartam eller acesulfam-K. De är nästan 200 gånger sötare än socker och en riktig bov för den som vill bli av med sockerberoende.

De bästa är de som bara är sötade med fruktos.

Varningsklockor

Ska du ändå köpa glass i sommar?

Ät i så fall mindre portioner eller välj en sorbet. De innehåller mer socker än vanligt, men inget fett.

Välj en glass med lite fett och socker. Och leta efter ordet glukos i innehållsförteckningen. Då ska varningsklockorna gå igång.