Burma förlänger Suu Kyis husarrest
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-26
I trots mot omvärldens kritik hotade Burmas militärregim på tisdagen att förlänga oppositionsledaren Aung San Suu Kyis långa husarrest med ytterligare ett halvår – även om hon inte fälls vid den pågående rättegången mot henne i Rangoon.
På onsdagen löper tiden för Suu Kyis innevarande fem år långa husarrest ut, har hennes advokater sagt. Men regimen hävdar i ett uttalande att hon har suttit i husarrest i fyra år och sex månader, "så enligt lagen kan (myndigheterna) hålla kvar henne ytterligare sex månader för att uppnå fem år, med regeringens tillstånd."
Onsdagen är också 19-årsdagen av det parlamentsval 1990 där Suu Kyis parti Nationella demokratiförbundet (NLD) segrade stort – men sedan av militären hindrades att överta regeringsmakten.
Sedan dess har inget flerpartival hållits i Burma. Nästa val ska hållas 2010 enligt den omstridda nya författning som regimen genomdrivit och som tillförsäkrar militären en fortsatt ledande roll i Burmas styre.
Ska tala
Militärregimens senaste uttalande lämnades till diplomater och journalister när rättegången mot demokratikämpen fortsatte på tisdagen. Fredspristagaren Aung San Suu Kyi, som under dagen själv skulle ta till orda inför rätten, är åtalad för att ha låtit en amerikansk man stanna i hennes hem. Mannen simmade till hennes hus för några veckor sedan och greps när han simmade tillbaka. Åtalet kan ge Suu Kyi fem års fängelse i det ökända Insein-fängelset i Rangoon.
Rättegången hålls åtskild från frågan om husarrest. Under de 19 åren sedan parlamentsvalet har Aung San Suu Kyi hållits inlåst av juntan i sammanlagt 13 år.
NLD:s talesman Nyan Win, som också är med och försvarar Suu Kyi vid rättegången, sade att partiledaren skulle frågas ut av domaren under tisdagen.
– Det var en överraskning för oss eftersom vi behöver mer tid för att diskutera fallet med daw Aung San Suu Kyi, förklarade han. "Daw" är en burmesisk hederstitel.
Järnhand
Militären i Burma har styrt landet med järnhand sedan 1962.
Utrikesministrarna från Europa och Asien som i veckan sammanträder i Vietnams huvudstad Hanoi ämnar samfällt kräva att Suu Kyi släpps fri, enligt ett utkast till uttalande. Enligt den brittiske viceministern Bill Rammell väntas kravet särskilt gälla politiska fångar och i synnerhet Aung San Suu Kyi.
Utrikesminister Carl Bildt sade dock försiktigtvis i Hanoi:
– Det rör sig framåt men ingenting är klart förrän det är klart.
I måndags krävde EU i samtal med Burmas utrikesminister, som även han bär namnet Nyan Win, att Suu Kyi skulle friges. Men den kontakten skedde vid sidan av förhandlingarna inom ramen för Asem (Asia-Europe Meeting), ett toppmöte som hålls vartannat år.
TT-AFP