Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Bredbandsbolag ska tvingas spara användaruppgifter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-15

Läckt lagförslag om datalagring

Ett nytt lagförslag signerat Beatrice Ask kan tvinga internetleverantörer att spara kunders ip-adresser i minst sex månader.

"Det strider mot grundlagen", skriver Piratpartiet på sin hemsida.

Beatrice Ask.

Det läckta lagförslaget är en implementering av EU:s datalagringsdirektiv, ett mål som alla EU:s medlemsstater ska genomföra.

Lagförslaget går ut på att nätoperatörer kan tvingas att lämna ut användaruppgifter, vid misstanke om vissa brott, skriver Dagens Nyheter på nätet.

De har tagit del av den ännu opublicerade lagrådsremissen.

Ger ipred kraft

Datalagringsdirektivet handlar om konsumentskydd och telekommunikationer och även terrorism, och ska inte förväxlas med ipredlagen som handlar om upphovsrätt.

Vilka brott som kan leda till uppgiftsutlämning är ännu inte bestämt.

Lagförslaget kan ge den omdebatterade Ipredlagen ny kraft. Ipred ger kränkta upphovsmän rätt att att gå till domstol och begära att ip-adresser till misstänkta fildelare lämnas ut.

Ett antal operatörer, har dock sagt att de inte tänker lämna ut några uppgifter med anledning av lagen, som trädde i kraft den 1 april. I stället raderar bland andra Tele2, Bahnhof och Alltele användaruppgifter.

Minst sex månader

Men det nya lagförslaget skulle tvinga dem att spara uppgifterna minst sex månader.

De telefonidata som ska sparas är de som är nödvändiga för att visa varifrån, när och till vem en person ringer eller sms:ar.

Piratpartiet skriver på sin hemsida att det läckta lagförslaget handlar om "trafikdatalagring".

"Datalagringen innebär att staten får registrera alla kontakter vanliga människor har på nätet och i telefon, fastän de inte är misstänkta för brott. Det strider mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter", skriver Christian Engström, Piratpartiets förstanamn till EU-parlamentet, partiets hemsida.

"Finns ingen remiss"

I regeringen tonar man ner den läckta informationen:

– Det finns ingen lagrådsremiss. Regeringen har inte fattat något beslut om någon lagrådsremiss och innan regeringen har gjort det så är ingenting klart, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, till TT.

ANNONS