Pirate Bay-målet: "Det här är jäv"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

Nya anklagelser mot domaren i målet

Allt fler kräver nu att Pirate Bay-rättegången ska tas om.

Under en granskning som P3 nyheterna gjort har det kommit fram fler uppgifter som visar att domaren kan ha varit jävig.

För några veckor sedan avslöjade P3 Nyheter att Pirate Bay-målets domare, Tomas Norström, är medlem på fritiden i Svenska föreningen för upphovsrätten, SFU. En förening där även Henrik Pontén från Antipiratbyrån är medlem, samt Peter Danowsky och Monique Wadsted som företräder rättighetsinnehavarna i Pirate Bay-rättegången.

Detta medlemskap gör, enligt Sveriges radio, Norström per automatik även medlem i två större internationella organisationer, ALAI och AIPPI.

"Det här är jäv"

Organisationernas stadgar säger att organisationerna företräder upphovsrättsinnehavarna och jobbar för att deras intressen ska bli tillgodosedda och tar tydligt ställning för högre böter och strängare straff i upphovsrättsfrågan.

Thierry Mollet-Vievill, president för AIPPI, säger till Sveriges Radio att föreningen anser att lagen om upphovsrätt måste följas och att deras medlemmar borde tycka samma sak:

–  Ju hårdare straff desto värdefullare är upphovsrätten. Vi försöker kämpa mot intrång i upphovsrätten och piratkopiering.

Efter de nya uppgifterna har kommit fram kräver nu flera ledande personer inom svenskt rättsväsende att The Pirate Bay-rättegången tas om

– Det är oerhört graverande. Det här är jäv, säger en domare som vill vara anonym.

– Tilltron till rättsväsendet kräver att hovrätten ska anse att det här är jäv, säger Eric Bylander, lektor i processrätt i Göteborg.

"Korruption och rättsröta"

Tomas Norström har tidigare sagt att han inte anser sig jävig bara för att han är medlem i föreningarna.

Rickad Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, har dock en annan åsikt.

– Det här är korruption och rättsröta på en helt oförlåtlig nivå, har han tidigare sagt i ett pressmeddelande.