Alliansen oenig om euro

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-10

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker inte att eurofrågan har med valet till EU-parlamentet att göra. Men det gör alliansbröderna Jan Björklund och Göran Hägglund. När FP och KD höll valupptakt i helgen var euron en av huvudpunkterna

Senast 2011 vill Folkpartiledaren Jan Björklund ha en ny folkomröstning i Sverige om fullt medlemskap i valutaunionen. För honom har Sverige klart förlorat på att avvisa euron. Cirka 100 miljarder kronor enligt en beräkning som han hänvisar till.

Ett annat skäl för att ompröva det svenska nejet rör maktlöshet; Sverige får inte vara med om de viktiga strategiska besluten. Som exempel drar Jan Björklund fram euroländernas beslut under höstens finanskris om att banker inte ska tillåtas gå omkull:

– Detta bidrog i hög grad till att den finanskris som vi nu har upplevt inte har behövt bli den sociala katastrof för många människor som krisen blev på 30-talet. Euron har prövats i detta avseende och bestått provet, sade han på söndagen när FP:s valmanifest presenterades.

Förlorad makt

Även Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vill ha mer fart i frågan:

– Vi har i partistyrelsen nu tagit ett beslut att förorda en folkomröstning nästa mandatperiod. Men vi har inte sagt något om vilket år.

Hans främsta argument till att på nytt ta ställning är dels att Sverige förlorar politiskt inflytande i EU på grund av att vi står utanför euron dels att det är en konkurrensnackdel för svenska företag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var dock ljum inför eurofrågan på Moderaternas valupptakt i Stockholm.

– Det (euron) har inget med EU-parlamentsvalet att göra, det är riksdagen som avgör den saken.

– Väljarna vill ha svar på hur vi vill använda det inflytande vi får i EU-parlamentet. Det försöker vi svara på, sade Fredrik Reinfeldt och lyfte fram klimatförändringar, jobb- och finanskris och organiserad brottslighet.

C angrep S

Centerpartiet, motståndare till att införa euro som valuta i Sverige, säger nej till folkomröstning. På valupptakten i Örebro fokuserade Centerns EU-parlamentariker Lena Ek i stället på temat Ett fritt och öppet Europa. Och där är kollektivavtalen ibland mindre viktiga, sade hon i ett angrepp mot Socialdemokraternas förstanamn Marita Ulvskog som varnat för att den fria rörligheten kan skapa en armé av låglönearbetare.

När M pratar om ett starkt Europa för Sveriges bästa förespråkar C Ett Europas förenta krafter. EU behövs för klimat-och energipolitiken och för att utveckla en eko-ekonomi, ett begrepp som kommer att bära Centern ideologiskt de kommande åren, enligt Lena Ek.

I sin upptakt lovade Vänsterpartiet att satsa hårt på profilen som riksdagens mest EU-kritiska parti. V tänker agera mot alkoholpolitiken i EU, vilken försvagat den svenska politiken mot alkoholskador sedan inträdet, enligt V som delar den alkoholkritiska linjen med KD.

Miljöpartiet satsar på ett gemensamt grönt europeiskt valmanifest och för fram journalisten Isabella Lövin som andranamn efter Carl Schlyter. På valupptakten i Göteborg kallade språkröret Peter Eriksson henne för "hela valets mest spännande kandidat". Isabella Lövin vann Stora journalistpriset för reportageboken "Tyst hav" om rovfisket och är nu färsk politiker.

TT