Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Försök att ta den här tonen Malena Ernman

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-11

I dag tävlar klockgrodorna i sin egen Melodifestival

Malena Ernman – släng dig i väggen.

Just nu pågår en helt annan Melodifestival med toner inte ens du kan ta.

Klockgrodornas sångtävling i Mölle.

Det är en vecka kvar till Eurovision song contest i Moskva.

Men för klockgrodan är tävlingen redan i full gång.

Svensk grodkör

På söndagen kickade ”The Fire-bellied Toad Chorus Award” i gång, en gala som inte riktigt är lika känd som schlagerfestivalen, men ändå en viktig tillställning för de som intresserar sig för klockgrodor.

Drygt 150 åskådare hejade fram Sveriges kör på Mölle fälad i den kylslagna men vackra vårkvällen.

– En klockargroda låter ungefär som när en kyrkklocka slår. Grodan blåser upp kropp och strupsäck och pressar sedan ut den. Eftersom grodorna är olika stora låter det som ett klockspel, säger Claes Andrén som är körledare och även vetenskaplig ledare vid Nordens Ark i Bohuslän.

Grodorna vann med hästlängder

I tävlingen möter Sverige Danmark, Lettland och Tyskland.

Varje land spelar in grodorna när de leker. Sedan går det bra att rösta på sina favoriter på internet. Tävlingen pågår till och med nästa söndag.

Förra gången tävlingen hölls vann Möllegrodorna med hästlängder. Men även i år går de mot en överlägsen seger: På söndagkvällen hade Sverige redan tagit ledningen med 60 procent av rösterna.

Dog ut på 60-talet

Klockgrodan dog ut i Sverige omkring 1960. Men genom att restaurera deras naturliga miljöer och föda upp dem igen finns nu en liten klan av klockgrodor bland annat i naturreservatet Mölle fälad.

Claes Andrén har varit drivande i arbetet från början. Från början föddes grodor upp genom ägg från Danmark och placerades ut. Nu finns drygt 10 000 grodor i Skåne.

– Jag har varit intresserad av grodorna sedan jag var tio år. Jag antar att vissa människor är födda till det. Det känns otroligt roligt att klockgrodor nu har plockas bort från den röda listan.

Infoportal für
Biologie